Åland i fastländsk media under september 2017

Under september har Åland fått synlighet i samtliga fastländska medier med sammanlagt 1040 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 530 artiklar och i de tryckta medierna i 510 artiklar. Sammanlagt 120 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik. Två ämnen som kom att dominera nyhetsflödet i slutet av månaden var Nordiska rådets röstning om språk och försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) uttalanden om att ålänningarna borde göra civiltjänst som övriga finländare.

Under slutet av september fick Nordiska rådets president Britt Lundbergs agerande mycket kritik i pressen. Lundberg hade genom sin avgörande röst som ordförande röstat ner förslaget att finskan tillsammans med isländskan skulle bli officiella arbetsspråk i Nordiska rådet. Att Britt Lundberg sedan gick ut med förklaringar och meddelade att hon kommer att ändra sin röst framöver fick media att skriva ytterligare om ämnet. Sammanlagt 33 artiklar handlade om detta. Kritikerna var inte sena att reagera och frilandsjournalisten Tuomas Enbuske som bloggar för Iltalehti öste på ordentligt med negativ kritik som omfattade så gott som de flesta fördomar om Åland.

Läs Tuomas Enbuskes inlägg på Iltalehtis webbplats

Ett annat ämne som fick stor genomslagskraft var försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) uttalande om att också åländska män borde omfattas av civiltjänstgöringsplikten. Många medier rapporterade om saken och sammanlagt 13 artiklar handlade om detta. Sannfinländarnas Leena Meri var inne på samma linje när hon i Uusi Suomi uttalade sig om den konstiga formuleringen för Åland i lagen om tjänstgöring vid lots- eller fyrstationer.

Läs artikeln på Uusi Suomis webbplats

Läs artikeln på Suomen Uutisets webbplats

Den 29 september skrev Verkkouutiset att riksdagsledamot Sami Savio (sf) har lämnat in ett lagförslag om att minska passagerarsjöfartsstödet. ”Pengarna flödar till Åländska rederier” är en del av rubriken.

Läs artikeln på Verkkouutisets webbplats

Suomen uutiset skrev också om samma ämne och kommentarsfältet innehåller kritik mot Åland.

Läs artikeln på Suomen uutisets webbplats