Åland omfattas inte av munskyddsrekommendation

Institutet för hälsa och välfärd (THL) presenterade idag 24.9.2020 en uppdaterad karta över vilka regioner som omfattas av rekommendationen för medborgare om att använda munskydd där Åland felaktigt markerats som en region där rekommendationen gäller.

Det fall som diagnosticerades 21.9.2020 härrör inte från smitta på Åland. Landskapsregeringen har tidigare fattat beslut att rekommendationer om munskydd skall träda ikraft först då ett fall av misstänkt samhällssmitta av covid-19 bekräftats på Åland. ÅHS informerade THL om detta redan 22.9.2020 och meddelade att rekommendationen därmed inte gäller på Åland. Landskapsregeringen utgår från att detta misstag beror på en intern kommunikationsmiss inom THL.

THL publicerade idag (24.9) en ny rekommendation för medborgare om användning munskydd på allmän plats. Denna finns i nuläget endast på finska. Landskapsregeringen återkommer med mer information när den nya rekommendationen finns på svenska och efter att dess relevans och tillämpbarheten på Åland analyserats.

Kontaktpersoner

Knut Lönnroth, landskapsläkare, hälso- och sjukvårdsbyrån

Telefon +358 (0)18 25263 eller knut.lonnroth@regeringen.ax



Ylva Lindström, byråchef för hälso- och sjukvårdsbyrån

Telefon +358 (0)18 25264 eller ylva.lindstrom@regeringen.ax