Bild på delegationen från Åland med Ålandsminister Ikonen

Åland på SuomiAreena

Onsdagen den 28 juni 2023 besökte en delegation under ledning av vice lantrådet Harry Jansson (C) SuomiAreena i Björneborg. SuomiAreena kan liknas vid Almedalsveckan på Gotland.

Under besöket bekantade sig den åländska delegationen med evenemangets utställningar och deltog i ett seminarium, arrangerat av Folktinget, på temat ”Regeringsprogrammet och det tvåspråkiga Finland”. I panelen deltog bl.a. Finlands nya utbildningsminister Anna-Maja Henriksson (sfp) och forskningsminister Sari Multala (saml).

Under eftermiddagen anlände den nya Ålandsministern, Anna-Kaisa Ikonen (saml), till Björneborg. Ett första möte mellan ministern och den åländska delegationen hölls under vilken man särskilt diskuterade kommande former för samarbete samt gjorde en snabb överblick av de mest aktuella frågorna för tillfället.

– Diskussionerna med vår nya Ålandsminister var mycket positiva. Vi fick möjlighet från åländsk sida att gratulera minister Ikonen till utnämningen och önska henne och regeringen Orpo lycka till i deras viktiga arbete. Våra diskussioner var mycket konstruktiva och det kändes som att vi kommer att kunna bygga upp ett gott och konstruktivt samarbete med den nya ministern i för oss viktiga frågor, säger vice lantrådet Jansson.

I mötet med den nya Ålandsministern deltog förutom vice lantrådet också näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ), infrastrukturminister Christian Wikström (OBS), Ålands representant i Helsingfors Johan Ehn, specialsakkunnig i kommunikation Annica Jansson samt riksdagsledamoten Mats Löfström.

På plats i Björneborg fanns också informatör Dan Sundqvist, Sverker Skogberg från PAF samt lagtingsledamot Marcus Måtar (OBS).



Foto: Nya Ålandsministern flankerad av den åländska delegationen.

Fr v: Christian Wikström, Harry Jansson, Johan Ehn, Anna-Kaisa Ikonen, Fredrik Karlström och Mats Löfström.