Ålands ansökan om associerat medlemskap i UNESCO

Finlands utrikesministerium har meddelat Ålands landskapsregering att den anhållan som Åland skickade den 18 mars 2021 gällande Ålands önskan om associerat medlemskap i UNESCO behandlats. Det föreligger inget hinder för att fortskrida med ansökningsförfarandet skriver man. Finland kommer nu att ansöka hos UNESCO’s generalförsamling om att Åland ska få komma med i UNESCO som associerad medlem, liksom exempelvis Färöarna.

UNESCO (förkortning av United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) är FN:s organisation för att skapa fred genom ökat samarbete mellan medlemsländerna inom utbildning, vetenskap (natur och samhälls-), kultur och kommunikation/information.

UNESCO är en mellanstatlig organisation under Förenta Nationerna som grundades den 16 november 1946. Målet med organisationen är att utveckla utbildning, vetenskap och kultur och att främja samarbete mellan medlemsnationerna samt de associerade medlemmarna.

Kulturminister Hambrudd, (ÅC) - detta är ett mycket glädjande besked. Vi har haft gott samarbete med utrikesministeriet samt undervisnings- och kulturministeriet i den här frågan och är glada för att ansökan nu går vidare till Paris.

Det här är en fin gest då vi nu står inför hundraårsfirandet av vår självstyrelse. Ett associerat medlemskap i UNESCO innebär för Åland att vi deltar på en internationell arena inom frågorna utbildning, kultur och natur- och miljövård där vi har egen behörighet.