Ålands landskapsregering fattade beslut om fortsatt förbud mot offentliga tillställningar och stängning av skolornas lokaler på Åland

Landskapsregeringen har 9 april 2020 fattat två förlängningsbeslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar (FFS 1227/2016). Med det ena beslutet förbjuds fortfarande alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer inomhus och utomhus.

Enligt det andra beslutet ska skolornas, läroanstalternas, universitetens och yrkeshögskolornas samt medborgarinstitutens, det övriga fria bildningsarbetets och den grundläggande konstundervisningens lokaler fortsättningsvis hållas stängda. Trots stängningsbeslutet kan lokalerna dock undantagsvis användas för ordnande av undervisning för

  • alla förskoleelever och elever i årskurs 1–3 i den grundläggande utbildningen
  • elever som har ett beslut om särskilt stöd
  • elever som omfattas av förlängd läroplikt
  • elever som deltar i undervisning som förbereder för grundläggande utbildning.

Lokalerna kan även användas för elevvård och måltider för de elever som deltar i närundervisning. Lokalerna kan dessutom användas för boende, undervisning, omsorgstjänster och andra tjänster samt studerandemåltider för studerande med svårast funktionsnedsättning som behöver boendeservice.

Det är även tillåtet att använda lokalerna för att ordna stöd för inlärningen, måltider, samt elevvård för de elever som deltar i distansundervisning. Det är dock viktigt att vidta nödvändiga skyddsåtgärder för att begränsa coronavirusepidemin.

Vid undervisning och handledning som inte kan ordnas på något annat sätt än som närundervisning, men som är nödvändig för att studierna ska framskrida, bör man sörja för elevernas och studerandenas samt undervisningspersonalens säkerhet genom lokalarrangemang och hygienrutiner.

Besluten gäller på hela Åland och träder i kraft den 14 april 2020 och upphör den 13 maj 2020.

Landskapsregeringens beslut är meddelat som offentlig delgivning och anses ha delgivits den sjunde dagen efter det att meddelandet publicerats. Delgivningen hittas på landskapsregeringens webbplats på adressen https://www.regeringen.ax/anslagstavla. Beslutet verkställs omedelbart med stöd av 91 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

I 58 § 1 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar bestäms att när en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom som medför omfattande smittrisk har konstaterats eller med fog kan väntas förekomma, kan landskapsregeringen fatta beslut om att i sitt område stänga verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården, läroanstalter, daghem, bostäder och motsvarande lokaler och förbjuda allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar om de aktuella begränsningarna behövs. En förutsättning är att åtgärden är nödvändig för att förhindra spridningen av en allmänfarlig sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig sjukdom. Enligt 3 mom. i bestämmelsen meddelas besluten som avses i 1 mom. för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.

De två besluten kan läsas under rubriken "Bilagor" här intill. Där finns även besvärsanvisningar.



Ytterligare information ges vid behov av:

Ålands landskapsregerings informationstelefon,

telefonnummer +358 18-25572 och +358 18 25573

Informationslinjen för frågor som gäller de åtgärder som vidtas med anledning av undantagstillståndet, infolinjen är öppen på vardagar klockan 8-20.