Ålands landskapsregering uppvaktar Universitets- och högskolerådet om förslaget till ändrad meritvärdering

En delegation från Åland besökte i fredags, 11.11.2016, Universitets- och högskolerådet (UHR) i Stockholm för att framföra landskapsregeringens synpunkter på förslaget till ändringar i föreskrifter (UHRFS 2013:1) om grundläggande behörighet och urval till den svenska högskolan. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2017. Den åländska delegationen bestod av byråchef Elisabeth Storfors och t.f. förvaltningschef Inger Rosenberg-Mattsson för Ålands gymnasium.

Universitets- och högskolerådets remissförslag daterat 21.3.2016 innehåller förslag till justeringar av den preliminära meritvärderingen för utländska utbildningar. Förslagen har lagts för att beräkningen av den preliminära meritvärderingen bättre ska harmonisera med den förändrade betygsfördelningen för elever som gått enligt den svenska gymnasieskolans läroplan GY11.

Landskapsregeringens utbildnings- och kulturminister Tony Asumaa har tidigare gett ett yttrande i ärendet och diskuterat frågan med ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson.

Landskapsregeringens representanter framhöll under mötet vikten av att det svenska högskolesystemet är öppet och tillgängligt för åländska sökande. Samhällsutvecklingen på Åland och möjligheten att fylla behovet av högskoleutbildad arbetskraft förutsätter goda möjligheter till högskolestudier i Sverige.  Landskapsregeringens representanter påminde även om det långvariga samarbetet myndigheterna emellan och den djupa kännedom om åländsk utbildning som samarbetet resulterat i. Även de åländska betygens stabilitet nämndes som argument för kontinuitet och pålitlighet.

Delegationen lyfte speciellt fram önskemålet om en framflyttad tidtabell eftersom den föreslagna tidtabellen är utmanande för studerande som avser avlägga examen under året. Rättssäkerheten för studerande kan äventyras vid en snabbt genomförd förändring i meritvärderingen.  Ytterligare betonades vikten av en särskild meritvärdering för betygsskala 1-3 som används inom den grundläggande yrkesutbildningen. 

Generaldirektör Ulf Melin lovade granska de synpunkter som framkommit i remissomgången. Den föreslagna ändringen i meritvärderingen av utländska betyg ska ses i relation till hur betygsskalan i GY11 används. Styrelsen för UHR fattar ett slutligt beslut om tidtabell och förändrad meritvärdering inom kort efter att alla remissvar behandlats.