Ålands landskapsregerings beslut om oförändrade begränsningar av offentliga tillställningar på Åland i september

Landskapsregeringen har den 27 augusti 2020 fattat beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar (FFS 1227/2016) att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 500 personer både inomhus och utomhus på Åland under perioden 1-30 september 2020. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 500 personer kan emellertid ordnas inomhus och i avgränsade områden utomhus under förutsättning att säkerheten garanteras genom att följa Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisningar från den 14 maj 2020, se bifogad bilaga här intill.

Under augusti månad har antalet bekräftade coronafall ökat något i Finland. På Åland är emellertid epidemisituationen för närvarande lugn. Det senaste bekräftade fallet var för över en månad sedan. Enligt den nuvarande bedömningen är det därför i september lämpligt att fortsätta med samma begränsningar som gällde i augusti. Om den epidemiologiska situationen på Åland försämras kommer landskapsregeringen att omvärdera detta beslut.

Den som arrangerar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med mer än 500 personer är skyldig att se till att säkerheten för deltagarna kan garanteras. Vid behov måste arrangören därför dela in publiken i olika publikområden. Arrangören kan ordna indelningen i ett område enligt egen bedömning, men på ett sådant sätt att ovanstående anvisning kan följas i praktiken.

Varje separat område kan behöva ha egen ingång och utgång, eller att ingång och utgång sker i omgångar, egna tjänster (t.ex. serveringstjänster och sanitetsutrymmen) samt egen personal. Genom att begränsa antalet deltagare och undvika att olika grupper blandas med varandra kan man minska antalet exponerade i den händelse att coronavirussmitta skulle konstateras bland deltagarna.

Alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med högst 500 personer är tillåtna. Landskapsregeringen rekommenderar att ovanstående anvisningar följs också i dem.

Beslutet gäller på hela Åland och träder i kraft den 1 september 2020 och upphör den 30 september 2020 kl. 24.00.

Landskapsregeringens beslut är meddelat som offentlig delgivning och anses ha delgivits den sjunde dagen efter det att meddelandet publicerats. Delgivningen hittas på landskapsregeringens elektroniska anslagstavla på webbadressen https://www.regeringen.ax/anslagstavla. Beslutet verkställs omedelbart med stöd av 91 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

I 58 § 1 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar bestäms att när en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom som medför omfattande smittrisk har konstaterats eller med fog kan väntas förekomma, kan landskapsregeringen fatta beslut om att i sitt område stänga verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården, läroanstalter, daghem, bostäder och motsvarande lokaler och förbjuda allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar om de aktuella begränsningarna behövs. En förutsättning är att åtgärden är nödvändig för att förhindra spridningen av en allmänfarlig sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig sjukdom. Enligt 3 mom. i bestämmelsen meddelas besluten som avses i 1 mom. för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.

Beslutet kan läsas under rubriken "Bilagor" här intill. Där finns även besvärsanvisningar.