Utvecklings- och hållbarhetsrådet

Ålands väg under och ur coronakrisen

Idag offentliggör utvecklings- och hållbarhetsrådet årets statusrapport.

I statusrapportens förord konstaterar rådet att coronakrisen skakar om vår tillvaro. Viruset orsakar stort mänskligt lidande världen över. Kraftfulla nödåtgärder för att begränsa smittspridningen har vidtagits för allas vår hälsas skull. De införda restriktionerna får långtgående konsekvenser. Intäkterna i många företag har i sin helhet eller till stora delar utraderats. Många har blivit eller riskerar att bli både permitterade och uppsagda. De som redan innan krisen var utsatta får det nu ännu tuffare, både på kort och längre sikt.

En långtgående solidaritet är en förutsättning för att samhället ska hålla ihop. I förlängningen gynnar det oss som individer, lokalsamhälle och världen i sin helhet.

Samtidigt som coronakrisens akuta skede hanteras behöver vi blicka framåt och agera långsiktigt. Ansvaret för det senare faller bland annat på utvecklings- och hållbarhetsrådet. Tack vare Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland[1], med dess sju strategiska utvecklingsmål för år 2030, finns en långsiktig plan för den åländska samhällsutvecklingen. Men coronakrisen har, åtminstone under en överskådlig tid, förändrat det sociala och ekonomiska läget på Åland i grunden. Därför har utvecklings- och hållbarhetsrådet gått in för att denna statusrapport i sin helhet fokuserar på Ålands väg under och ur coronakrisen.

Rådet har bjudit in fyra författarpar som skribenter i statusrapportens huvudkapitel. Fem av de åtta skribenterna är medlemmar i rådet och de övriga tre är storföretagsgruppens tidigare ordförande Daniela Johansson, nuvarande ordförande Niklas Lampi samt nationalekonomen och tidigare rådsmedlemmen Edvard Johansson. Författarparens uppgift är att analysera nuläget och beskriva strategiska vägval som är av högsta prioritet för att vi ska lyckas uppnå de sju utvecklingsmålen.

  

I statusrapporten ingår även tre rapporter som, med utgångspunkt i utvecklings- och hållbarhetsagendan och det förändrade sociala och ekonomiska läget, presenterar idéer och åtgärdsförslag som syftar till att stärka Åland. Rapporterna författades av tre idéutvecklingsgrupper som hade Magnus Lundberg, vicetalman Ingrid Zetterman respektive Victoria Sundberg som ordföranden. Därtill utgör civilsamhällets bidrag med konkreta förslag för ett bärkraftigt samhälle genom coronakrisen en fjärde pusselbit att ta del av på temat idéutveckling.

Coronakrisen har belyst hur världens alla samhällen är ömsesidigt beroende av varandra. Hållbarhetsresan är ingen tävling, utan en process där vi på Åland endast kan bli framgångsrika om resten av världen rör sig i samma riktning. I rapporten finns därför ett kapitel där omvärldsläget analyseras i två artiklar författade av Edvard Johansson respektive Maria Wetterstrand.

Ta del av rapporten