Ålandskontorets pressöversikt juli 2015; Åland i finskspråkiga media

I juli 2015 registrerades 661 medieträffar för sökordet Åland; 640 pressnotiser, 183 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 21 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 33 099 351. 

Ekonomi, politik och samhälle

Tidningen Maaseudun tulevaisuus rapporterade om att 9 av totalt 36 åländska mjölkproducenter har undertecknat kontrakt med Arla Finland, som betalar ett bättre pris på mjölken än Ålands centralandelslag ÅCA.  Arla erbjuder producenterna 38 cent per liter medan Ålandsmejeriet sänker producentpriset från 35 till 33 cent.  Det betyder cirka tre miljoner mindre mjölk per år för Ålandsmejeriet. Ålandsmejeriets VD Johannes Snellman och försäljningsdirektör Stefan Blomqvist säger i artikeln att det ännu är svårt att förutspå hur det påverkar på produktionskapaciteten, lönsamheten eller personalmängden.

Sju tidningar har gjort stort reportage om den nya trafik- och kommunikationsministern Anne Berner som också har ansvar för Ålandsfrågor.  Berner ställde upp för Centerpartiet i Nyland och blev genast kallad till minister av statsminister Juha Sipilä. Hon är privatföretagare och ordförande/primus motor för kampanjen för det nya Barnsjukhuset 2017.

Vårdös nyvalde kommundirektör, Andreas Johansson, har ett förflutet inom högerextremistiska Nordisk Ungdom och Nationaldemokraternas ungdomsförbund. (5 notiser)

Av finländarna skulle 46 procent vilja sänka promillegränsen från nuvarande 0,5 till 0,2 promille. (19 notiser) Detta kom fram i en undersökning gjord för Finlands bilskoleförbund. I Sverige och i Estland är gränsen 0,2. På Åland har man planerat att sänka till samma nivå.

Försvar och sjöfart

Överlägset största uppmärksamheten gav spekulationerna om krigshotet mot Åland och dess försvar (62st). Artiklarna är av olika slag där bl.a. försvarsminister Jussi Niinistö säger ”Vi vill lita på internationella överenskommelser men vi kan inte lita på dem till 100% i krissituationer”. The Economist-tidningens Ryssland-kritiker Edward Lucas säger till Helsingin Sanomat att vi inte skall gömma oss för sanningen; vårt försvar klarar sig inte utan amerikanerna.  Han säger att Europas säkerhetskris fördjupats. 

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman i Sveriges riksdag säger för Turun Sanomat att Sverige reagerar i händelse av att Ryssland försöker anfalla Åland. Då man tittar på kartan förstår man vilken betydelse Åland har också för svenskt försvar säger Widman.

Lantrådet Camilla Gunell och talman Britt Lundberg har också kommenterat den gallup om försvaret som Lännen Media skickat till åländska politiker. Frågorna är intressanta men skall besvaras av Finlands politiska ledning. Finlands försvarsmakt skall försvara hela Finland inklusive Åland. Självstyret är viktigt för oss liksom demilitariseringen, säger Gunell.

Professorn i internationella relationer Pami Aalto vid Tammerfors universitet anser för sin del att ett informationskrig är mera sannolikt än en ockupation.

Sju illustrerade artiklar gällde det ryska ubåtsvraket Som som sjönk på Ålands hav på svenskt territorialvatten år 1916 då den kolliderade med ett svenskt ångfartyg och sjönk med 18 besättningsmän. Den hittades av en grupp dykare från Ocean X Team som specialiserat sig på vrakdykningar. Ubåten var under autonomins tid stationerad i Mariehamn.

Tidningarna (12 st) rapporterade att den finska man som föll över bord på Viking Grace i maj hittats. Enligt polisen misstänker man inget brott.

Sport

Fotbollen fick mest artiklar och resultattabeller i tidningarna i juli; totalt 188 sportnotiser av vilka 178 gällde fotboll.  I en undersökning om Helsingfors som en mångsidig stad för bollspel kunde konstateras att betydelsen minskat drastiskt jämfört med vad den varit. Folk finns, men resultaten uteblir. I denna undersökning nämns Mariehamns IFK som har nått stor framgång trots en liten folkmängd. Bland fotbollsklubbarna är HJK det värdefullaste varumärket medan IFK Mariehamn kommer tvåa. Ett varumärke är inte en logo eller produkt utan egentligen hur mycket pengar det inbringar. HJK:s värde var 2015 ca 9 miljoner euro och toppade listan medan IFKM kom på sjätte plats, 1,6 miljoner.  På Åland ”lever och andas man” IFK Mariehamn, vilket förklarar dess fina placering.

Djur och natur

Fortfarande skrivs det många stora artiklar ur olika synvinklar om fästingen och taigafästingens utbredning. (20 st) Taigafästingen har kommit österifrån och förekommer främst i Savolax, Karelen, Birkaland men även längs hela Österbottens kust. Taigafästingens utbredning i Finland kartläggs. Forskare vid Åbo universitetet efterlyser allmänhetens hjälp i arbetet. Den som hittar en fästing ombeds skicka den till Zoologiska museet vid Åbo universitet där den artbestäms. Ifall den visar sig vara en taigafästing meddelas avsändaren om detta, och alla nya fynd av taigafästingen kommer att visas på webbsidan www.puutiaiset.fi

Den regniga sommaren är fest för sniglar och snäckdjur.  Den spanska skogssnigeln också kallad mördarsnigeln skiljer sig från den vanliga mörka skogssnigeln till sin färg som är smutsigt rödbrun.(16 illustrerade artiklar) Den har brett ut sig från Sverige via Åland till fastlandet och förekommer nu i hela landet. Den är svår att bli av med från sin trädgård och den äter allt den kommer åt. Den sprider bakterier som till exempel listeria och kan ha mask som är till fara för bl.a. hundar. Mördarsnigeln utsöndrar ett obehagligt slem där de tar sig fram.

Sommarens tredje och mera välkomna gäst är havsörnen (10 artiklar) som trivs bäst på Åland, sydvästra skärgården, Kvarken och i Lappland. Intressanta illustrerade artiklar om satellitförsedda havsörnar och deras äventyr. Projektet vill kartlägga hur havsörnarna påverkas av vindkraftsparker. På Naturhistoriska museets hemsida finns en länk, Luomus, via vilken man kan följa med fåglarnas flygrutter.

Sommar och turism

Det fanns 53 artiklar som tangerar sommar och turism. De flesta artiklarna behandlar privat båtturism. De utländska besökarna kommer till Åland och riket för den vackra skärgårdsnaturens skull men också för att uppleva lugnet. De intervjuade besökarna värdesätter dessutom att hamnen är skyddad från vind och att det finns vatten och elektricitet. De utländska gästerna ”kräver” inget mer än de inhemska, men viktigt är att man kan kommunicera på ett gemensamt språk och att man är serviceinriktad och känner till vad hemtrakten har att erbjuda. För de utländska gästerna är det en stor upplevelse att komma till våra vatten och det är fint om hamnpersonalen förstår att sköta lite extra om dem för att göra upplevelsen ännu bättre! Det finns ingen exakt hamnstatistik att tillgå för hur stor andel de utländska gästerna utgör, men uppskattningen är 5 % och de flesta är från Sverige.

En artikel specifikt om Kökar och sevärdheterna där samt Källskär ingår i Kaarina-lehti.

I Turun Sanomat finns en illustrerad helsida om Elvis junior i viltdjursparken i Eckerö, Käringsund. Bärbel och Bengt Granberg berättar om invånarna i sin 34 hektar stora park som grundades 1988.

I Turun Sanomat finns en trevlig artikel om Märkets sista fyrvaktare Karl-Erik ”Kee” Eriksson.

Dessutom finns korta notiser (20 st) om att blåalgssituationen i Finland varit bättre än tidigare somrar på grund av den kalla sommaren.

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på landskapsregeringens helsingforskontor, maria.larma@alandskontoret.fi, telefon +358 9 676581.