Ålandskontorets pressöversikt juni 2015; Åland i finskspråkiga media

I juni 2015 registrerades 552 medieträffar för sökordet Åland (juni 2014, 168); 551 pressnotiser, 143 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 1 träff fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 30 968 919. (juni 2014, 12 930 987)

Sport

Fotbollen fick mest artiklar och resultattabeller i tidningarna, i juni totalt 158 sportnotiser av vilka 153 gällde fotboll.  En del HJKs anhängare hade hunnit beställa och betala båtbiljetter till Mariehamn för ligamatchen 1 augusti, då det sedan blev klart att HJK spelar en uppvisningsmatch mot Liverpool i Helsingfors och därför senarelägger ligamatchen till 15 augusti. Klubben delade ut 100 gratis båtbiljetter inför matchen mot Mariehamns IFK som plåster på såren åt arga anhängare.

Iltalehti skriver om tränaren Pekka Lyyski som tränat IFK Mariehamn i 13 framgångsrika år.

Alandia Cup som arrangerades 14-18.6 för 38de gången fick också notiser. Sommarens Cup samlade ett rekordantal deltagare. Totalt 115 lag från Finland, Sverige och Estland tävlade om plats i slutmatcherna.

Åland Uniteds Cynthia Uwak nämns i matchen mot Ilves som lysande och ligaspelets tredje bästa målskytt.

Ekonomi, politik, samhälle

I regeringsprogrammet reserveras 600 miljoner euro för reparation av vägnätet i landet. I en enkät gjord av Lännen Media tillfrågades alla medlemmar i kommunikationsutskottet om vilka vägavsnitt som borde prioriteras. Skulle medlemmarna få bestämma skulle riksvägarna 4 (Helsingfors-Utsjoki) och 8 (Åbo-Uleåborg) få högsta prioritet. ( Utskottsmedlemmen Mats Löfström gav inga förslag/önskemål, naturligt nog då landskapet Åland har bestämmanderätt om vägarna på Åland, vilket tidningarna inte noterat. red. anm.) 15 artiklar.

Minskningen av antalet valdistrikt i Finland gav 8 notiser. För tillfället är valdistrikten 12 st. + Åland. Från riksdagsvalet 2011 till 2015 minskades anatalet från 15 till 13. En ytterligare minskning är osannolik men diskussionen kommer upp på nytt i höst. Grundlagsutskottet hade förberett ärendet men mötte på motstånd från centern och sannfinländarna.

Stora skillnader finns i utbetalning av pensioner i olika delar av landet (6 notiser). De största pensionerna utbetalas i Nyland berättar Pensionsskyddscentralen. Den månatliga pensionen är i genomsnitt 1893 euro i Nyland. På Åland betalas 1708 euro i genomsnitt, vilket är högre än genomsnittspensionen som 2014 var 1588 euro i Finland. Den höga medelpensionen på Åland beror i mycket på att andelen sjukpensionärer är minst på Åland.

Det frågas efter bostadslån i huvudstadsregionen men i övrigt har bostadsskulderna minskat i hela landet med undantag av huvudstadsregionen och Åland (3 notiser). Den genomsnittliga bostadsskulden var störst i huvudstadsregionen, 126 500 euro och minst i Norra och Östra Finland, 79 200 euro. I huvudstadsregionen ökade bostadsskulderna med något under en procent och på Åland med 1,6 procent, men på övriga håll i landet minskade de genomsnittliga bostadsskulderna något från året innan.

På basis av ett pressmeddelande från Ålandskontoret infördes 3 notiser om Ålands tillväxt, baserat på statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB). Ålands befolkning växte med 250 personer år 2014, vilket var närmare 90 flera än 2013. Inflyttarna kom från 36 olika länder och var totalt 900 till antalet; de flesta från riket, Sverige och övriga Norden samt EU-länder.

Försvar

Stora rubriker i 28 artiklar fick nyheten om att Ryssland i mars skulle ha övat att invadera Åland, Bornholm, Gotland och Nordnorge. Rapporten är utgiven av den amerikanska tankesmedjan CEPA, Center for European Policy Analysis.  Säkerhetsexperten och The Economist-journalisten Edward Lucas säger att det är osannolikt, men möjligt, att Ryssland planerar ett anfallskrig mot de baltiska staterna, de nordiska länderna och Polen.

Djur och natur

Livsmedelssäkerhetsverket Evira varnar för bakteriesjukdomen päronpest (8 notiser) som första gången påträffats i riket. Det smittade partiet, som kommer från Estland, omfattar cirka 300 växter som har sålts bland annat i K-Rauta- och Rautia-affärerna i södra och mellersta Finland. Det första fallet av päronpest hittades sommaren 2014 på en åländsk päronodling. I värsta fall kan en hel päron- eller äppelträdgård förstöras av smittan.

Sommar och turism

Midsommartraditionen med midsommarstång fick 18 artiklar. Traditionen med att resa midsommarstång har spridit sig från Åland till sydvästra Finland. I år fick ålandsbördige formgivaren Stefan Lindfors planera en urban midsommarstång till friluftsmuséet Fölisön i Helsingfors.

Fästingfrågan och informationen om den fortsätter och får mycket spaltmeter i tidningarna, 25 artiklar. De är sakliga och informativa och ger tips om hur man minimerar risken för fästingbett och hur man går tillväga om man har blivit biten.  Borreliafallen mellan åren 1995-2015 är lika många på Åland som i Nyland, ca 6500 registrerade fall var. TBE är vanligast på Åland under samma tid med 200 fall och Nyland tvåa med 104 fall.

I Salon Seudun Sanomat fanns en 1,5 sides illustrerad artikel om Satu Numminen som under gymnasietiden åkte från Åbo för att sommarjobba på Åland och blev på den vägen. Tredje sommaren träffade hon sin man och nu bor familjen med tre barn på Seglinge med 42 invånare. Idag är hon värd för gästbåtshamnen. Fint reportage om ett lugnt och harmoniskt skärgårdsliv på Åland.

Många artiklar och notiser om semesteralternativ där Åland nämns, exempelvis med egen båt, skärgårdsfärjorna och på cykel. Några notiser om de stora kryssningsfärjorna MS Artania och Saga Pearl II som besökt Mariehamn.

Sagoskog i skärgården heter Turun Sanomats illustrerade artikel om naturstigar och naturområden på Åland.  Här presenteras Nåtö naturstig och sällsynta blommor och växter som kan beundras. Fint och lockande resereportage.

I Turun Sanomat fanns en illustrerad helsides artikel om Eckerö som resmål.  Eckerövägen från Mariehamn till Eckerö är 30 km och längs den finns en hel del intressant att uppleva och se; Ramsholmens naturskyddsområde, Torpfjärdens fågeltorn, Nåtö naturpark, Smart Park, Anderssons hembageri.  Där vägen (landsväg 1) officiellt slutar byggdes 1995 Ålands Jakt- och Fiskemuseum ritat av arkitekt Folke Wickström. Arkitekturen och muséet prisas liksom museibutiken Havsbodens sortiment. I samma artikel presenteras även den av geologen Stig Abrahamsson planerade stenparken med sin geologiska stig. Artikeln presenterar även företagaren Bengt Granbergs vilddjurspark.

Kultur

Stormskärs Maja i kärt återseende på YLE Teema en hel vecka (18 illustrerade notiser) Filmen är en genom tiderna mest önskade repris på tv. En känslosam dramaserie om livet på Åland, baserad på Anni Blomqvist romaner, regisserad av Åke Lindman 1976 och musik komponerad av Lasse Mårtensson.

Skärgårdssmak med kocken Harri Syrjänen på MTV 3 fick 8 notiser.

Emil i Lönneberga spelas som bäst på Raseborgs Sommarteater med Albin Hampf från Åland i huvudrollen. Sista föreställningen 2.8.

I Korsholm på Stundars museum kan man 25.6-26.7 se  ”Ålandsbesök” med bildkonstnär Barbro Eriksson, och konstnär Juha Pykäläinen. (2 notiser)

Tack vare hedersgästen, fantasyförfattaren George R.R. Martins närvaro fick Nordisk science fiction och fantasy, Archipelacon, 10 notiser. Archipelacon hölls i Mariehamn 25-28 juni.

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på landskapsregeringens helsingforskontor. maria.larma@alandskontoret.fi telefon +358 9 676581