Ålandskontorets pressöversikt maj 2015; Åland i finskspråkig media.

I maj 2015 registrerades 484 medieträffar för sökordet Åland; 484 pressnotiser, 156 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 0 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 29 061 732.

Sport

Sommaren närmar sig med stormsteg och därmed ökar också antalet sportnotiser totalt 189 st. Det flesta berör fotboll och Mariehamn IFK, 145 st. Tidningen Aamuset (Åbo) har en artikel om ”Östersjöns fotbollsunder”. Man förundrar sig över hur det är möjligt att det från Åland, med mindre än 30 000 invånare, kommer två fotbollslag som spelar i ligatoppen! Chefstränare Pekka Lyyski har tränat IFK Mariehamn sedan år 2002 och laget spelar för elfte året i Tipsligan. Åland United har spelat i ligan sedan år 2006 och tagit två finska mästerskap i damfotboll.

Styrkelyftaren Kenneth Sandviks bronsmedalj i VM nämns liksom hans världsrekord i serien över 40 år. Flera media noterar att Fredrik Smulter vann guld i VM-tävlingarna i bänkpress i Danmark med världsrekordresultatet 400 kg, liksom att Kenneth Sandvik blev fyra. Finska mästerskapstävlingen i dressyr för juniorer i Mariehamn syns också i spalterna.

Färjetrafik

Att Viking Lines passagerarfärja Rosella lämnade hamn med olåst bogvisir fick 34 notiser och illustrerade artiklar i pressen. Viking Lines tekniska direktör Tony Öhman konstaterar i Helsingin Sanomat att det inte fanns risk för att vatten kunnat hamna på bildäck och att det därför inte fanns risk för passagerarna ombord. Avdelningschef Juha Korsi vid Trafiksäkerhetsverket i Finland (Trafi) anser att det är klart att rederiet brutit mot de internationella sjösäkerhetsreglerna som skärptes efter Estonia olyckan år 1994. Trafi har därför beslutat att ärendet skall överlämnas till åklagaren för prövning. Eftersom Rosella har Mariehamn som hemort, förs ärendet vidare till den lokala åklagaren.

Kauppalehti skrev om Viking Lines första kvartal som gick betydligt bättre än året innan. Rörelseförlusten minskade med 7,3 miljoner till 9,8 miljoner. Rörelseresultatet var 43 % bättre än under förra årets motsvarande kvartal. Aktien steg till över 17 euro. En delorsak är det billigare bränslet och det nya fartyget Viking Grace. Viking Line får statsstöd för personalkostnaderna, då estniska konkurrenten Tallink har betydligt lägre personalkostnader. Kampen om farledsavgifterna år 2001-2004 mellan staten och Viking Line ser nu att ytterligare förbättra Vikings aktiekurs och resultat. Rätten har beslutat att staten skall betala tillbaka över 12 miljoner euro samt rättegångskostnader till Viking Line.

En man som hamnade överbord på Vikings Grace fick 12 notiser. Ett stort sökpådrag drogs igång men efterspaningarna avslutades som resultatlösa.

Sommartider

Den blomstertid sjöngs för sista gången av 58 500 finländska skolelever som fick avgångsbetyg från grundskolan. Det skrevs 6 notiser om studentskrivningarna. Mest underkända vitsord blev det i hälsokunskap. Totalt minst underkända prov fanns på Åland. Med undantag av en elev fick alla 153 elever vid Ålands lyceum sin vita mössa.

Vårens största fågelskådningstävling som arrangerades av Bird Life i över 300 torn runt om i riket och på Åland fick 20 notiser. I övrigt nämns Åland i samband med artiklar angående den milda våren, djur och natur.

Ålänningarna vill äta närproducerat – och det gör de också. Maaseudun tulevaisuus har en illustrerad artikel om närproducerad mat och här intervjuas Bengt Dahlman som berättar om släktföretaget och slakteriet. I samma artikel intervjuas också Bolstaholms Gårds Henrik Sundberg.

Några notiser finns angående finska skolelever på ”grönbete” på Åland för att bekanta sig med Åland och svenska språket. Detsamma gäller några skolklasser på lägerskola. Responsen är enbart positiv.

Aktuella artiklar för den annalkande sommaren och också ämnet som fått mest spaltmeter i pressen; den lilla men besvärliga fästingen, 38 notiser. Här behandlas utbredningen av fästingar, olika arter, sjukdomar, råd om vaccinationer (hör till vaccinationsprogrammet på Åland) och tillvägagångssätt ifall man blivit biten av en fästing. Fästingarna har brett ut sig och iakttas i hela landet frånsett Lappland. År 2014 gjordes 4371 iakttagelser. Antalet har ökat radikalt och fortsätter att öka.

Samhälle och politik

För april noterades 22 notiser om riksdagsvalet där Åland nämndes. Maaseudun tulevaisuus hade en artikelserie om de olika valdistrikten, där det berättades att på Åland står kampen mellan sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér och utmanaren Mats Löfström. Efter valet fanns tre notiser om det sällsynta maktskiftet på Åland. Endast två gånger på de senaste femtio åren har det hänt att sittande riksdagsledamoten förlorar. Senast det skedde var år 1983 när Gunnar Jansson blev invald i riksdagen. Röstningsprocenten för hela landet var 70,1% och på Åland 58,1%. (för fyra år sedan var valdeltagandet på Åland 51%)

Åtta notiser finns i pressen om åländska riksdagsledamoten Mats Löfström som inte byter riksdagsgrupp från svenska riksdagsgruppen (SFP + den åländska ledamoten) till Centerns riksdagsgrupp som lantrådet Camilla Gunell föreslog, för att han på så sätt skulle kunna jobba närmare med regeringen. Löfström sitter kvar med SFP som traditionen varit. ”Hur skulle man se mig som politiker ifall jag nu bytte sida?” svarar Löfström.

Tidigare riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér skriver i en understreckare i Helsingin Sanomat att Ålands neutralisering ytterligare borde säkerställas, bland annat genom förhandlingar med Ryssland.

I fem olika media i mellersta Finland ingick en identisk artikel om hur allvarligt hot de svenska politikerna uppfattar Ryssland vara för Norden. På en skala mellan 1-5 (1 = mycket osannolikt, 5 = mycket sannolikt) värderade politikerna olika påståenden. På frågan om ryssarna är ute efter att ta Åland under sitt välde var sannolikheten endast 2,3. Största sannolikheten var att ryssarna också i fortsättningen kränker våra luftrum och att främmande ubåtar besöker våra vatten. Artikeln behandlade ett gemensamt svenskt-finskt försvar samt frågan om Nato medlemskap.

Utkomstskyddet i olika kommuner i Finland tas upp i en helsidesartikel i några dagstidningar. Där konstateras att när utkomstskyddet i medeltal per invånare är 136 euro/år så är det lägst på Åland, endast drygt 50 euro/person/år.

Språkfrågan kommer upp i några insändare samt i en artikel om Närpes kommun i Österbotten som är den sista svenskspråkiga kommunen i riket som valt att bli tvåspråkig. Från början av år 2016 finns det 33 tvåspråkiga kommuner i Finland.

Det könsneutrala ordet ”hen” som togs i bruk i körkortslagen på Åland fick 13 notiser i pressen.

Kultur

Författaren och litteraturvetaren Johannes Salminens (född 24 juni 1925 i Hammarland) bortgång nämns i åtta notiser och han anses i Helsingin Sanomat vara en av landets största intellektuella.

Om pressöversikten

Ålands landskapsregering köper urklipp och nyhetsträffar med sökordet Åland i rikets finskspråkiga tidningar (riks- och lokaltidningar, inte veckotidningar) och etermedia. Ålandskontoret i Helsingfors tar hand om urklippen och avskrifterna från etermedia, läser och sorterar dem samt skriver en pressöversikt över de inslag som under den aktuella månaden har fått mest uppmärksamhet i finskspråkiga media. Alla urklipp sänds efter handläggning till landskapsarkivet.