Panel i Almedalen

Almedalsveckan 2022

Landskapsregeringen och de tjänstemän som i år besökte Almedalsveckan är åter på åländsk mark. Summeringen blir ett något mindre och nedkortat arrangemang men som troligen kommer vinna på en mer komprimerad form.

För åländsk del har allt gått enligt planerna där totalt 14 seminarier och programpunkter hade åländsk medverkan. Ombord på det egna fartyget M/S Michael Sars hölls på måndagen ett seminarium med aktörer från Interreg-programmet Central Baltic där Åland har en aktiv roll.

Tisdagen präglades av samarbetet med Hanaholmens kulturcentrum som under dagen bjöd på sju olika seminarier ombord där ämnena pendlade mellan Finlands och Sveriges samarbete inom både säkerhetspolitik och lärarutbildning, vinstuttag i skolan mm. Från Åland medverkade lantrådet Veronica Thörnroos, utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd, jurist Camilla Hägglund-Palmqvist, docent Janne Holmén samt Ålands fredsinstitut som medarrangör.

Onsdagen bjöd på ett seminarium ombord med rubriken ”Branschen vi älskar att hata” arrangerat av PAF där bland annat tre svenska riksdagsledamöter deltog. Onsdagen avslutades med landskapsregeringens och lantrådets mottagning som samlade ca 50 gäster från riksdagen i både Sverige och Finland, Finlands ambassad, organisationer och förvaltningar samt presskåren.

- Almedalsveckan har ännu en gång visat sina fördelar med att träffa ”alla” på en och samma plats där kunskapsutbyte och nätverkande är framgångsrikare än om man sprider det under året. Konceptet med skolfartyget Michael Sars som åländsk plattform skapar också en synlig- och uppmärksamhet som är en fantastisk marknadsföring för Åland, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Almedalsveckan kommer dock tyvärr att minnas för det vansinnesdåd som utfördes i centrala Visby under onsdagen vilket lade sordin på veckans och den åländska avslutningen.

- Jag, landskapsregeringen och hela Åland vill sända våra tankar och kondoleanser till offrets familj och anhöriga, säger lantrådet.