Digitala frågor på agendan i Bryssel

Kansliminister Wille Valve besökte den 25 juni Bryssel för att delta i Regionkommitténs utskottsarbete samt diskutera den kommande lagstiftningen om upphovsrätt med ansvarige EU-kommissionärens medarbetare.

Minister Wille Valve deltog i ett möte för ledamöter av Regionkommitténs utskott för sociala frågor, utbildning, sysselsättning och kultur, SEDEC. Utskottet är bland annat ansvarigt för ett yttrande om EU-kommissionens strategi för den digitala inre marknaden samt för den kommande revisionen av direktivet om audiovisuella media tjänster. Bägge förslag berör de regler som gör att ålänningar inte kan se Play eller Premium TV-program från Sverige. Valve hade inför mötet föreslagit en ändring av rapportörens förslag till yttrande, och som till stor del antogs av utskottet.

– Rapportörens förslag var i allmänhet balanserat, men från Ålands sida ville vi ha en starkare text som tar avstånd från geografisk blockering av digitalt medieinnehåll. Det här berör inte bara oss ålänningar som vill se på SVT Play eller TV4 Premium. Det finns 50 miljoner européer som har ett annat modersmål än majoriteten i sitt land. EU måste hitta gränsöverskridande lösningar. Dagens system där vi hindras från att ta del av medietjänster på vårt modersmål är både ekonomiskt och kulturellt huvudlöst, kommentar minister Wille Valve.

EU-kommissionen håller som bäst på att bereda en revidering av upphovsrättsdirektivet vilket ska presenteras innan årets slut. Minister Wille Valve och specialrådgivare Julia Lindholm träffade idag Eric Mamer, vice kabinettschef för EU-kommissionär Günther Oettinger som har politiskt ansvar för kommissionens strategi för den digitala inre marknaden.

Valve informerade om situationen på Åland och ville veta hur den kommande revisionen av upphovsrätten kan påverka åländska konsumenter och distributörer. Mamer bekräftade att en förändring är på kommande, men påminde om att de olika aktörernas intressen måste balanseras. Han menade att de problem som upplevs på Åland utgör kärnan av dagens system med territoriella licenser och kommer ge upphov till en mycket svår politisk debatt. Kommissionen hade ännu inte svar på hur det nya förslaget kan beröra Åland, då de fortfarande jobbade med förslaget.

– Geografisk blockering av digitala tjänster är oacceptabelt både med tanke på EU:s inre marknad och med tanke på den språkliga och kulturella mångfald som finns i EU. Det är positivt att kommissionen verkligen ser över de här frågorna, och från Ålands landskapsregering sida ska vi fortsätta jobba för en gränsöverskridande upphovsrätt som inte håller Europas konsumenter tillbaka, avslutar minister Wille Valve.

 

Ytterligare information:

Wille Valve, EU-minister

Tel. + 358 18 25372 eller +358 40596 2929 eller wille.valve@regeringen.ax



Julia Lindholm, specialrådgivare

Tel. +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi