Åländska flaggor framför lagtinget

Flaggan i topp när Åland fyller 100 år

Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Hundra år är en aktningsvärd ålder som ska firas med pompa och ståt under fyra dagar, 9-12 juni. Ålands landskapsregering har idag beslutat att det under alla de fyra dagarna ska flaggas som officiella flaggdagar.

I samband med firandet av Åland 100 år den 9 juni har Ålands landskapsregeringen beslutat att festligheterna ska fortsätta även den 10,11 och 12 juni med olika programinslag.

Ålands landskapsregering beslöt därför att det som undantag, år 2022, när Åland firar 100 år ska flaggas även den 10, 11 och 12 juni som officiella flaggdagar vilket innebär att:

  • Flaggan ska hissas klockan 8.00 och hals vid solnedgången, dock senast klockan 21.00.
  • Flaggan ska hissas på byggnad eller dominerande plats invid byggnad som inrymmer landskapets ämbetsverk, underlydande inrättningar och skolor samt kommunala inrättningar.
  • Landskapets för trafik utrustade fartyg högtidsflagga i enlighet med internationellt bruk.

- Ålands landskapsregering ser gärna att privata ägare till flaggstänger är med och firar med den åländska flaggan i topp dessa dagar. 100 år fyller man bara en gång säger förvaltningschefen John Eriksson. Vi hoppas att alla ålänningar är med och deltar i firandet.