Flera möten för lantrådet och ministrar i anslutning till Nordiska rådet

Samarbetsministrarna mötte Nordiska rådets presidium

Under tisdagskvällen höll de nordiska samarbetsministrarna ett möte med Nordiska rådets presidium. Åland representerades av minister Annika Hambrudd assisterad av senior rättssakkunnig Niclas Slotte. Vid mötet som även detta långt präglades av pandemin konstaterade minister Hambrudd att vi måste värna vårt nordiska samarbete och att det är i denna situation än mer viktigt och betydelsefullt om vi tillsammans ska nå vår nordiska vision.

Minister Hambrudd konstaterade att mobilitet- och gränshinderarbetet är viktigt för Åland inte minst med tanke på vår geografiska placering mitt i Norden.

Statsministrarna träffade FN:s generalsekreterare António Guterres samt Nordiska rådets medlemmar

Tisdagen den 27 oktober hölls ett gemensamt toppmöte om Covid-19-krisen. Deltagare var FN:s generalsekreterare António Guterres, Nordiska rådets medlemmar samt de nordiska statsministrarna och regeringscheferna.

Lantrådet konstaterade i sitt anförande att det inte är lätt att hitta rätt balans. Vi har alla ett ansvar att göra vad vi kan för att bekämpa pandemin och samtidigt mildra de negativa effekterna av de åtgärder som vidtagits för att stoppa spridningen av viruset. I detta sammanhang är det viktigt att vi samarbetar över gränserna, både stater och territorier med lagstiftande befogenheter, snarare än att sätta upp gränser och kontroller. Lantrådet konstaterade att viruset behöver inget pass utan passerar gränser och sprider sig obehindrat.

Lantrådet assisterades av förvaltningschef John Eriksson och senior rättssakkunnig Niclas Slotte.