Gränshinderrådet sammanträder i Malmö

Inom ramen för arbetet med att skapa ett öppnare Norden sammanträder nordiska ministerrådets gränshinderråd den 21.3 – 22.3. Det sker i samband med nordiska rådets temasession 2022 i Malmö.

Att säkerställa att det finns gynnsamma förutsättningar för rörlighet och handel i Norden är en högt prioriterad fråga i det nordiska samarbetet och en viktig del i arbetet med att nå visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Det ska vara möjligt att flytta, pendla, studera och driva företag över landsgränserna i Norden utan att man riskerar att hamna i en gråzon eller hindras av otydliga lagar och regler.

Sedan januari 2022 företräds Åland i gränshinderrådet av Max Andersson som nu ska delta i arbetet med att identifiera, prioritera och föreslå lösningar på gränshinder i Norden. Eftersom det nordiska samarbetet är ett mellanstatligt samarbete åligger det sedan de nordiska ländernas nationella regeringar, med underliggande departement och ministerier, nationella parlament, myndigheter och andra nationella aktörer att bidra till att gränshinder blir avklarade.

De senaste årens kriser har påverkat mobiliteten och särskilt medfört utmaningar för de människor som bor i gränsregioner. Gränshinderrådet ska därför också ha en roll att på kort varsel samla information och uppmärksamma regeringarna på mobilitetsproblem som uppstår i kristider samt föreslå lösningar och finnas till hands med sin kunskap när så efterfrågas.

Tre övergripande områden som prioriteras särskilt under mandatperioden 2022 – 2024 gäller godkännande av yrkesexamina över de nordiska gränserna, integration av digitala lösningar och skatterelaterade gränshinder.

Gränshinderrådets möte i Malmö är det första fysiska mötet under det nya mandat som gäller för perioden 2022 – 2024.

Mer information om gränshinderrådets arbete och mandat finns på norden.org