Handlingsplan för hantering av covid-19 epidemin på Åland

Landskapsregeringen har 30.10.2020 fattat beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar (FFS 1227/2016) att anta en handlingsplan för hantering av covid-19 epidemin på Åland. Handlingsplanen har beretts av en samarbetsgrupp bestående av representanter från landskapsregeringen och Ålands hälso- och sjukvård. Handlingsplanen innehåller definitioner av epidemifaserna på Åland, övergripande målsättningar och strategi på Åland samt planerade åtgärder för respektive fas, både preventiva åtgärder på samhällsnivå och övriga skyddsåtgärder inom vård och omsorg.

Definition av epidemifaser på Åland

Handlingsplanen innehåller vägledande definitioner av epidemifaserna för Åland. Gränsvärdena är riktgivande och inte absoluta. Vid behov kan andra parametrar vägas in i bedömning så som andelen positiva tester eller ökningstakten. Samarbetsgruppen utvärderar tills vidare epidemiläget varje vecka och avgör då vilken fas som gäller samt diskuterar eventuella ändringar i åtgärder.

Övergripande målsättning och strategi på Åland

Målet med den övergripande strategin på Åland är att förhindra att omfattande smittspridning uppstår och därmed att undvika såväl allvarliga hälsoeffekter för befolkningen som överbelastning av sjukvården. Strategin tar särskilt sikte på att minimera risken att smittan når riskgrupperna och i synnerhet sjukvården och dygnetruntboenden.

Smittskyddsåtgärderna behöver åstadkommas utan att åtgärderna orsakar större skada för befolkningens hälsa och samhället i stort än covid-19 sjukdomen och dess konsekvenser. En annan vägledande princip i handlingsplanen är att de åtgärder som vidtas ska kunna vara i bruk under en lång tid.

Planerade åtgärder för respektive fas

Handlingsplanen är vägledande, utvärderas regelbundet och uppdateras vid behov. Det är de formella besluten som gäller om det finns skillnader mellan besluten och vad som anges i handlingsplanen.

Landskapsregeringens beslut är meddelat som offentlig delgivning och anses ha delgivits den sjunde dagen efter det att meddelandet publicerats. Delgivningen hittas på landskapsregeringens elektroniska anslagstavla på webbadressen https://www.regeringen.ax/anslagstavla.

Beslutet och handlingsplanen kan läsas under rubriken "Bilagor" här intill.