Den här veckan firar Åland Pride.

Ålands arbete för hbtqia-personer stärks

Ålands landskapsregering färdigställde sin första handlingsplan för hbtqia-personers lika villkor 2019. Nu finns en ansvarsperson på LR för att driva åtgärderna i planen.  Ålands landskapsregering har i april i år anställt Kristin Mattsson som specialsakkunnig i jämställdhet med hbtqia-arbete i sina arbetsuppgifter. I den nya tjänsten ingår explicit att följa upp och förverkliga målen gällande landskapsregeringens handlingsplan för hbtqia-personers lika villkor i det åländska samhället. Detta görs tillsammans med jämställdhetsministern, för närvarande utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd.

Minister Hambrudd är även medlem i Nordiska ministerrådet för jämställdhet och LGBTI (hbtqia). Inför WorldPride 2021 (12-22.8) skrev de nordiska jämställdhetsministrarna på en artikel där de bekräftar att de fortsättningsvis arbetar för nordiska ministerrådets strategi inom hbtqia-frågor. Det första steget för en gemensam strategi på området togs år 2020 då HBTQIA-personers lika möjligheter, behandling och rättigheter i Norden implementerades som ett politikområde i det nordiska samarbetet.

I Nordiska ministerrådets strategi för hbtqia-personer finns följande tre mål: Att främja frihet och öppenhet för HBTQIA-personer och motarbeta hat, våld och diskriminering, främja bättre livskvalitet och livsvillkor samt stärka tredje sektorn och civilsamhället på hbtqia-området.

Den övergripande åtgärden i Ålands handlingsplan för hbtqia-personer är kompetenshöjning.  Kompetenshöjningen på olika verksamheter kan ske genom hbtqia-certifiering. Regnbågsfyren på Åland ger möjlighet till hbtgia-certifiering med fokus på hbtqia-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet, samt vad ett hbtqia-kompetent bemötande innebär.

Handlingsplanen för hbtqia-personers lika villkor i det åländska samhället finns att läsa under rubriken ’Demokrati och hållbarhet’ på LR:s webbsida.