Harry Jansson med Finlands EU-ambassadörer

Harry Jansson besökte Bryssel

EU-minister Harry Jansson besökte Bryssel 26-28 september. Under besöket hade Jansson möten med EU-parlamentariker, representanter för andra autonomier och Finlands EU-ambassadörer. Jansson fick även tillfälle att äta middag med ålänningar som arbetar i EU:s institutioner.

Jansson konstaterar efter besöket att det är mycket som just nu är aktuellt på EU-nivå och att Åland måste fortsätta att arbeta aktivt för att säkerställa inflytande i lagstiftningsprocessen:

”Det är tydligt att EU står inför mycket utmanande tider, både på kort och lång sikt. Många av de lagförslag som utarbetas för att både hantera energikrisen och minska EU:s klimatavtryck påverkar också Åland. För att säkerställa att de tar våra lokala förhållanden i beaktande är det just nu extra viktigt att vi är på tårna och följer med utvecklingen”, säger Jansson.

Åland är via landskapsregeringens representation i Bryssel med i ledningsgruppen för organisationen RLEG som samlar 16 europeiska regioner och autonomier med lagstiftningsbehörighet*. I början av nästa år planerar RLEG att hålla ett högnivåmöte i Baskien där ledare för de olika autonomierna kommer att samlas för att lägga ut en gemensam plan för hur man ska samarbeta för att påverka EU framöver. Under besöket träffade Jansson bland annat Baskiens representation som leder arbetet inför högnivåmötet.

”RLEG är en viktig plattform för att kunna påverka EU. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har meddelat att hon vill öppna upp för diskussioner kring en ändring av EU:s grundfördrag. Det skulle kunna få stora konsekvenser både för Åland och hela EU-samarbetet och då måste vi verkligen samarbeta med andra autonomier för att kunna gå fram gemensamt och få gehör för våra synpunkter. Trots att Åland är en befolkningsmässigt liten autonomi har vi en ledande roll i RLEG, det visar hur viktigt det är att arbeta aktivt med de här frågorna!”, konstaterar Jansson.

Finlands EU-ambassadörer Markku Keinänen och Tuuli-Maaria Aalto bjöd även minister Jansson till en middag på representationens ambassadörsresidens. Jansson tar med sig mycket positiva intryck från mötet:

”Det är uppenbart att UM och den ständiga representationen har en mycket professionell personal. Jag är extra glad att konstatera att Finlands EU-ambassadörer visar ett stort intresse för och vilja att driva Ålandsfrågor och att de tar det svenska språket på stort allvar. Det nära och goda samarbetet mellan landskapsregeringen och UM fortsätter också när det kommer till EU-frågor”.

*Åland, Azorerna, Baleriska öarna, Baskien, Kärnten, Katalonien, Flandern, Niederösterreich, Madeira, Piemonte, Salzburg, Tyrolen, Oberösterreich, Valencia, Voralberg samt Korsika (observatör).

Bild: Från vänster EU-ambassadör Markku Keinänen, EU-minister Harry Jansson och EU-ambassadör Tuuli-Maaria Aalto