Infrastrukturministern deltog i internationell videokonferens om hållbar utveckling

Infrastrukturminister Christian Wikström deltog i en internationell videokonferens för regionala regeringar med intresse för hållbar utveckling, biodiversitet och klimatförändringar.

Idag, torsdag den 18 juni, deltog infrastrukturminister Christian Wikström i nätverket Regions4 generalförsamling. Regions4 är ett globalt nätverk av regionala regeringar som samarbetar för hållbar utveckling, ökad biodiversitet och mot klimatförändringar. Regions4 utgörs av ett 41 regionala regeringar från 21 länder och fyra kontinenter och representerar den regionala nivån vid internationella förhandlingar inom klimatförändringar, biodiversitet och hållbar utveckling.

Medlemmarna av Regions4 diskuterade hur regionala regeringar kan använda Covid-19 krisen och de åtföljande åtgärderna för att ställa om samhällen mot social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling. Flera av de europeiska medlemmarna av Regions4 är hårt drabbade av pandemin, som Flandern, Lombardiet och Katalonien. Dess underströk att den ekonomiska återhämtningsplan som EU-kommissionen förslagits som stöd till hårt drabbade regioner och branscher måste vara en grön och hållbar återhämtning.

För landskapsregeringen är det viktigt att samarbeta med andra regionala aktörer för att uppnå hållbar utveckling, god biologisk mångfald och att motverka klimatförändringar. Infrastruktur och maritim mobilitet är viktiga områden i arbetet för att uppnå målen i Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland. Vår unika skärgårdsgeografi innebär att vi behöver hitta skräddarsydda lösningar, och att lära av andra regionala regeringar är till stor hjälp, sade infrastrukturminister Christian Wikström.

Minister Christian Wikström berörde i sitt anförande även vikten av regionala regeringars lagstiftningskompetens i arbetet inom klimatförändringar, biodiversitet och hållbar utveckling.

Som svar på Covid-19 pandemin har det funnit behov av nationella beredskaps- eller krislagar, vilket det finns förståelse för. Däremot kvarstår faktumet att landskapsregeringen, liksom andra lagstiftande regioner, behöver kunna använda lagstiftningsbehörigheten fullt ut om vi på bästa sätt ska kunna möta utmaningarna med klimatförändringar och ta vara på möjligheterna att ställa om till ett hållbart samhälle. Beslut vi fattar idag berör kommande generationer, och dessa behöver fattas så nära medborgarna som möjligt. Regions4 är ett viktigt nätverk för att formulera lokala lösningar på globala utmaningar, avslutade infrastrukturminister Christian Wikström.

Kontaktuppgifter

Christian Wikström, infrastrukturminister

Telefon +358 457 345 3949 eller christian.wikstrom@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialsakkunnig i Bryssel

Telefon +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi