Inköp av mark- och vattenområde i Kökars skärgård för naturskyddsändamål

Ett område med höga naturvärden söder om Kyrkogårdsö har av Landskapet Åland köpts för 150 000 EUR. Områdets naturvärden kommer att skyddas genom fredning som naturreservat, vilket är ett viktigt steg i Ålands åtaganden kopplade till EU-kommissionens strategi för biologisk mångfald för 2030.

Området som består av små skärgårdsöar och intilliggande vattenområden har en total yta om ca 2088 ha. I vattnet finns skyddsvärda naturtyper så som artrika rev, vilka bland annat erbjuder värdefulla lekområden för fisk. På land finns värdefulla naturtyper som vegetationsklädda havsklippor, hällkar, våtmark, små vattensamlingar och en artrik flora med inslag av björk-, al- och tallskog. Dessutom har fridlysta djurarter observerats på områdets öar och i dess närområde under 2022. Däribland finns snok (Natrix natrix) och större vattensalamander (Triturus cristatus), varav den senare är listad som särskilt skyddsvärd i åländsk lagstiftning.

Det är av stor vikt att detta värdefulla naturområde bevaras även i fortsättningen. I landskapets ägo ska områdets naturvärden inte bara skyddas över tid genom fredning som naturreservat. Området kommer även att anmälas till kommissionen som ett nytt särskilt bevarandeområde inom Ålands Natura 2000-program. Avslutningsvis blir detta skydd också en del i uppfyllandet av det fjärde strategiska utvecklingsmålet Ekosystem i balans och biologisk mångfald i Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland framtagen inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Se bilagan för en karta över området.