Bild på bok med jämställdhetsstatistik från Åland

Internationella kvinnodagen i världen och på Åland

I dag 8 mars firar vi den internationella kvinnodagen.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors sämre livsvillkor i jämförelse med mäns livsvillkor världen över. Sedan 1978 finns 8 marsdagen med på FN:s lista över högtidsdagar, men internationella kvinnodagen har funnits i över hundra år och har sitt ursprung i kampen för kvinnors rösträtt under början av 1900-talet.

I Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda är ett av målen att jämställdhet och jämlikhet år 2030 har uppnåtts, bland annat genom att såväl ”kvinnor, män och inflyttade är representerade i beslutande organ i både offentlig och privat sektor”. I färdplanen beskrivs bland annat ett jämställt lagting som ett av målen: ”inom arbetet med jämställdhetspolitiken är avsikten att konkreta åtgärder successivt vidtas i syfte att säkerställa ett så jämställt folkvalt lagting som möjligt”.

Enligt landskapsregeringens agenda för jämställdhet 2019–2030 är ett av sex strategiska delmål ”en jämn fördelning av makt och inflytande”. De övriga målen i jämställdhetsagendan är ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, jämställd hälsa samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Värt att lyfta upp på internationella kvinnodagen är också att flera reformer som på olika sätt främjar jämställdhet har trätt eller träder i kraft inom kort:

  • Föräldraledighetsreformen med jämnare fördelning av de inkomstrelaterade dagpenningsdagarna. Sedan augusti 2022.

     
  • Ny sexualbrottslagstiftning som inbegriper en ny samtyckeslag. Den nya samtyckeslagen är en del av en större reform av sexualbrottslagstiftningen som varit i kraft sedan 1 januari 2023. Reformen är ett viktigt steg i jämställdhetsarbetet och gör det betydligt enklare för domstolen att tolka våldtäktsfall.

     
  • Ny lag om fastställande av kön, den s.k. translagen. Lagen skiljer på den medicinska och juridiska processen. Åldersgränsen i den nya lagen bibehålls vid 18 år för juridisk ändring av kön. Lagen träder i kraft 3.4.2023