Kommunreformlagen och kommunstrukturlagen i kraft

Landskapsregeringen har idag beslutat att sätta landskapslagarna om kommunreform i kraft från den 1 maj 2019.

Detta betyder att kommunerna nu bör inleda arbetet med att skriva ett samgångsavtal som kan godkännas i varje kommun i ett lagstadgat samarbetsområde, så att landskapsregeringen senast före utgången av juni månad 2021 kan fastställa avtalet. Lagen innebär således att Åland den 1 januari 2022 består av fyra kommuner.

I enlighet med den i kraft varande reformlagen ska de kommunindelningsutredningar som genomförts i respektive samarbetsområden ligga till grund för samgångsavtalen.

Under våren kommer landskapsregeringen att föra ett korrigerat landskapsandelssystem för remiss till kommunerna. I förslaget ingår utlovade förändringar som beaktar den nya kommunstrukturen.

Landskapsregeringen kommer att tillse att kommunerna har tillgång till sakkunnigt processtöd under arbetets gång, och också aktivt medverka till en god dialog inom och med kommunerna.

För frågor, kontakta kansli- och kommunminister Nina Fellman, telefon +358 40 8360220 eller rättssakkunnig Raine Katajamäki, telefon +358 18 25459.