Konferens om samarbetet mellan de nordiska länderna och Färöarna, Grönland och Åland som hållbara demokratier

Hållbar nordisk demokrati är tema för internationell konferens. Samarbete mellan de nordiska länderna samt Färöarna, Grönland och Åland som ett exempel på hållbar demokrati är temat för en internationell konferens som ordnas i Folketinget i Köpenhamn den 8 december.

På uppdrag av Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet under 2021 i samarbete med Åland arrangerar Utrikespolitiska institutet i Finland (UPI) och Nordiska ministerrådet konferensen. Konferensen öppnas av Finlands och Ålands ministrar för nordiskt samarbete, Thomas Blomqvist och Annette Holmberg-Jansson. Konferensen är en viktig del av Ålands medverkan i ordförandeskapet.

Konferensen består av olika paneler där samarbetsminister Annette Holmberg-Jansson, vicelantrådet Harry Jansson och minister Alfons Röblom medverkar.

Talare på konferensen är bland andra president Tarja Halonen, som var Finlands första kvinnliga president, Ilze Brands Kehris, FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter, Nordiska rådets president Bertel Haarder, ministrar, inklusive flera nordiska samarbetsministrar, akademiker och tjänstemän samt historikern och författaren Gunnar Wetterberg från Sverige.

Avsikten med konferensen är att presentera de starka demokratiska system som kännetecknar de nordiska länderna och även visa hur Färöarnas, Grönlands och Ålands deltagande i det nordiska samarbetet stärker en hållbar demokrati i Norden. Konferensen riktar sig till diplomater, politiker och internationella organisationer både från Norden och utanför Norden. Temat för konferensen sammanfaller väl med de nordiska statsministrarnas vision att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030.

I anslutning till konferensen publicerar UPI i samarbete med Ålands fredsinstitut en forskningsrapport den 7 december. Huvudansvarig för rapporten är programdirektör Katja Creutz vid UPI.

Konferensen äger rum kl. 12.30-16.30 (CET) och streamas live.

Konferensen hålls på engelska.

Program