En bild från presentationen på Ständerhuset.

Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering 20 år

Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering fyller 20 år i år. Detta uppmärksammades i fredags med utgivning av en rapport som på uppdrag skrivits av Susann Simolin vid Ålands fredsinstitut. Rapporten presenteras vid en paneldiskussion i Ständerhuset i Helsingfors.

Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering har varit verksam i 20 år och detta uppmärksammades med en jubileumstillställning på Ständerhuset i Helsingfors med inbjudna gäster. Gästerna var i huvudsak personer som under åren har varit medlemmar av kontaktgruppen eller deltagit i möten.



Inledande talare var president Tarja Halonen som beslutade om grundande av kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering och Roger Jansson, tidigare lantråd, riksdagsledamot och en av initiativtagarna till kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering.

Susann Simolin, informationsansvarig vid Ålands fredsinstitut presenterade ”Utredning om Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering 20 år”.

Efter detta följde en paneldiskussion som modererades av kontaktgruppens ordförande rättschef Kaija Suvanto. Panelen bestod av Tarja Halonen, Roger Jansson och Susann Simolin.

Det var under Tarja Halonens tid som utrikesminister som kontaktgruppen grundades. Syftet vara att öka informationen om Ålandsexemplet. Tarja framhöll att fredsmedling är en av prioriteringarna när det gäller Finlands utrikespolitik och hon betonade även ungdomars roll gällande det fredsbevarande arbetet. ”Kontaktgruppen är viktig – nu och i framtiden”, avslutade Tarja Halonen.