Lagförslaget om näringsrätt överlämnat till lagtinget

Landskapsregeringen har vid dagens sammanträde beslutat att godkänna lagförslaget om näringsrätt och näringstillstånd samt överlämnat det till lagtinget.

Landskapsregeringen tillsatte i februari 2020 en arbetsgrupp med uppdrag att utreda behovet av modernisering av näringsrätts- och jordförvärvslagstiftningen. Arbetsgruppen överlämnade ett första delbetänkande om modernisering av näringsrättslagstiftningen i januari 2021. Lagberedningen har med betänkandet som utgångspunkt under året berett ett lagförslag som landskapsregeringen idag beslutat överlämna till lagtinget.

I lagförslaget föreslås att den nuvarande landskapslagen om rätt att utöva näring, som har tillämpats sedan 1996, upphävs och ersätts med en ny landskapslag om näringsrätt och näringstillstånd. I den föreslagna lagen definieras närmare när näringsrätt med stöd av lag föreligger och på vilka grunder näringstillstånd beviljas och tillståndsvillkor fastställs. Lagen innehåller också bestämmelser om tillsyn och de befogenheter landskapsregeringen har i förhållande till näringsidkare. En central del av lagförslaget är de språkbestämmelser som ska skydda det svenska språkets ställning på ett bättre sätt än i dagsläget. Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar den nya landskapslagen i kvalificerad ordning.

-Hembygdsrättslagstiftningen och jordförvärvslagstiftningen antas och ändras av lagtinget i kvalificerad ordning. Landskapsregeringen anser att näringsrättslagstiftningen är principiellt lika viktig och därför också bör antas i sådan ordning, säger vicelantrådet Harry Jansson.