Landskapet donerar 300 000 euro till Ukraina

Landskapsregeringen väljer att omgående donera 300 000 euro i humanitärt bistånd till Ukraina med hjälp av Paf. Insatsen motsvarar 10 euro per ålänning. Pengarna kommer att gå som stöd till det internationella hjälparbete som UNHCR och Finlands Röda Kors genomför i direkt anslutning till händelserna i Ukraina. 

– Det som sker i Ukraina är verkligen hemskt och det berör oss alla. Varje räddat liv och minskat lidande för familjer som nu tvingas lämna sina hem och sitt land är en angelägenhet för oss alla, säger finansminister Roger Höglund.

Pengarna som går till hjälporganisationernas akuta insatser i Ukraina kommer att doneras från Paf. Det görs genom att Paf fått ett så kallat ägardirektiv från landskapsregeringen där man ombeds att genomföra donationen från Åland.  

– Vi är oerhört glada att vår ägare har tagit det här initiativet. Situationen i Ukraina är ofattbar och berör oss alla djupt. Vi är tacksamma att få denna möjlighet att vara med och bidra, säger Pafs VD Christer Fahlstedt.

Pengarna kommer att kanaliseras till FN:s flyktingorgan UNHCR och Finlands Röda Kors Katastroffond eftersom dessa har etablerade internationella nätverk som redan inlett hjälparbetet till Ukraina. Donationen kommer inte att påverka Pafs kommande utdelning av medel till förmån för tredje sektorn och samhällsnyttiga ändamål på Åland.

Kontaktuppgifter, frågor om kriget i Ukraina

Statens ämbetsverk på Åland har i samarbete med Ålands landskapsregering beslutat inhämta allmänhetens frågor gällande kriget i Ukraina. Frågorna kommer att beredas av myndigheterna och besvaras vid en presskonferens 14.3.2022.

Frågor gällande kriget i Ukraina ska i första hand inlämnas per e-post till beredskap@ambetsverket.fi

Ålands landskapsregerings informationstelefon kan användas för att inlämna frågor, telefonnummer +358 18 25572. Informationstelefonens öppettider är vardagar mellan kl. 9 - 11.

Observera att frågor endast insamlas av infotelefonen.