Landskapsregeringen välkomnar Finlands program för EU-ordförandeskapet

Lantråd Katrin Sjögren är glad över att landskapsregeringens synpunkt om att hållbarhet bör vara tyngdpunkten under Finlands EU-ordförandeskap tagit i beaktande.  

Igår, onsdag den 26 juni, offentliggjordes Finlands program över prioriteringarna för landets EU-ordförandeskap. Finland är ordförande i rådet den 1 juli - 31 december vilket innebär att leda arbetet inom rådets lagstiftande och politiska arbete för medlemsländernas tjänstemän, ambassadörer och ministrar. Att programmet med prioriteringar kommer först nu beror på att den nytillträdda finländska regeringen ville sätta sin egen prägel på prioriteringarna. Slogan för ordförandeskapsperioden är "Ett hållbart Europa – en hållbar framtid" och tyngdpunkten kommer att ligga på EU:s globala ledarroll i klimatfrågor. Det är tredje gången Finland innehar ordförandeskapet, vilket de tidigare haft 1999 och 2006. Under ordförandeskapet behandlas stora frågor som EU:s långtidsbudget och Storbritanniens utträde ur EU.

Under hösten tillsätts de höga tjänsterna vid EU:s institutioner, där särskilt ordföranden av kommissionen är viktig. Kommissionen är den institution som initierar lagförslag och styr på så sätt vad de lagstiftande institutionerna, europarlamentet och rådet, ska diskutera. Under Europeiska rådets möte 20-21 juni enades medlemsländerna stats- och regeringschefer om en så kallad strategisk agenda vilket är en femårsplan för deras arbete. Utifrån denna utarbetar sedan kommissionen sitt arbetsprogram och fastställer prioriterade områden för den kommande mandatperioden. Detta medför en möjlighet för Finland som ordförandeland att påverka EU-institutionernas prioriteringarna för de kommande fem åren.

Landskapsregeringen har sedan start aktivt deltagit i beredning av ordförandeskapet och lyft fram hållbart som en övergripande prioritering. Vi är mycket glada över att vårt hårda arbete gett resultat  och  att vi fått gehör för våra synpunkter. EU kan – och ska – göra skillnad vad gäller hållbarhets- och klimatpolitiken. Finlands ordförandeskap kommer därför vid en mycket lämplig tidpunkt. Den nya mandatperioden inom Europaparlamentet och kommissionen skapar osäkerhet, men erbjuder möjlighet att påverka EU:s framtida agenda vilket landskapsregeringen varmt välkomnar, sade lantråd Katrin Sjögren.

Programmet för Finlands EU-ordförandeskap på webbplatsen eu2019.fi

Kontaktuppgifter

Katrin Sjögren, lantråd

Telefon +358 18 25370, +358 457 5295100 eller katrin.sjogren@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialsakkunnig i Bryssel

Telefon +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi