Lantrådet besöker Bryssel – Självstyrda regioner ledande inom hållbarhetsarbete

Lantråd Katrin Sjögren besökte igår den 6 juni Bryssel för möten om Utvecklings- och Hållbarhetsagendan för Åland. Lantrådet träffade kommissionens generaldirektoret för att tala om den inkommande kommissionens politiska prioriteringar. Lantrådet arrangerade även en lunch för företrädare för självstyrda regioner samt stod värd för den årliga självstyrelsemottagningen i Bryssel.  

Igår, torsdag den 6 juni, besökte lantrådet Katrin Sjögren Bryssel för att tala om det åländska arbetet med hållbarhet. Lantrådet träffade John Watson, chef för hållbarhetsfrågor vid kommissionens generaldirektoret för att tala om inkommande kommissionens politiska prioriteringar.

På EU-nivå har vi nu ett nytt europaparlament och under hösten tillträder en ny kommission. De nya ledarna för EU:s institutioner måste ta sig an klimat- och hållbarhetsarbetet som var den stora frågan för många av de européer som röstade i valet till europaparlamentet. Alla kandidater till toppjobbet som kommissionens ordförande har sagt att de ska prioritera detta. Likväl är EU bra på att skriva strategier, men sämre på att genomföra dem. Här är vi självstyrda regioner i framkant genom våra snabba beslutsprocesser och närhet till medborgarna, sade lantråd Katrin Sjögren efter dagens möten.

Lantrådet arrangerade en lunch för företrädare för självstyrda regioner som ofta lyfts fram som föredömen inom hållbarhetsområdet. Under lunchen medverkade representanter från regionala regeringar enligt följande: Marta Marin Sanchez från Baskien, Steve Jackson från Wales, Christian Engel från Nordrhein-Westfalen, samt Martin Ruebens och Ine Baetens från Flandern. Även Constance Kann från Europeiska Investeringsbanken, Simeona Mann från kommissionens avdelning för långtidsbudgeten, samt Sara Bentz från paraplyorganisationen Council of European Municipalities and Regions deltog för att informera om finansieringsmöjligheter för hållbarhetsprojekt.

Lantrådet stod även värd för den årliga självstyrelsemottagningen som arrangeras av landskapsregeringens kontor vid Finlands ständiga representation till EU. Landskapsregeringen bjöd de 70-talet gästerna på olika snittar med svartbröd, ålandspannkaka med sviskonkräm och grädde samt Stallhagens historiska öl. Bland gästerna fanns drygt tio ålänningar, ambassadörer, representanter för självstyrda regioner, tjänstemän vid EU:s institutioner samt representanter från intresseorganisationer.

Om man är liten måste man vara klok och omge sig av goda vänner. Självstyrelsen har gett oss känslan av att inneha vårt öde i våra egna händer, och är något vi ålänningar är stolta över. Även om EU:s institutioner har anmärkningar på hur vi på Åland införlivar och efterlever lagstiftningen, till exempel hur vi fiskar eller jagar, är EU svaret på många av framtidens utmaningar, sade lantrådet Katrin Sjögren vid gårdagens självstyrelsedagsmottagning.

Under besöket medverkade Julia Lindholm, specialsakkunnig vid Finlands ständiga representation till EU, samt Anton Göthlin, åländsk högskolepraktikant vid Finlands ständiga representation till EU.

Kontaktuppgifter

Katrin Sjögren, lantråd

Telefon +358 25370, 457 5295100 eller katrin.sjogren@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialrådgivare i Bryssel

Telefon +32 476 943529 eller julia.lindholm@formin.fi