Lantrådet och Stefan Löfvén enades om samarbetsprojekt för Kvinnligt ledarskap

Att lantrådet träffar tre av sina viktigaste ministerkollegor i Sverige under samma dag tillhör ovanligheterna. Under onsdagen skedde det i Stockholm och det blev diskussion om flera för Åland viktiga punkter.

På förmiddagens möte med utrikesminister Margot Wallström diskuterades allmänt om det aktuella politiska läget på Åland och i Finland. Lantrådet informerade särskilt om reformen med självstyrelselagen. Hon överräckte också den åländska författaren Carina Karlssons bok Mirakelvatten eftersom Wallström är en ivrig läsare av skönlitteratur och tillbringar många timmar i flygplan runt jorden.

Vid det efterföljandet mötet på Rosenbad deltog Sveriges statsminister Stefan Löfvén och Kristina Persson som är minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete.  Löfvén och Persson informerades om aktuella åländska frågor och följderna av resultatet i det finländska riksdagsvalet och den förestående regeringsbildningen väckte stort intresse. Frågorna kring gemensamma regelverk för Östersjöns miljö lyftes upp i diskussionen och alla var överens om att starkare gemensamma insatser måste göras för att rädda Östersjön. Även frågorna kring gränshinder, eltariffer och utvecklingsmöjligheter kring Åland som transitland för el samt SVT Play och därtillhörande upphovsrättsfrågor berördes.

Vidare diskuterades handeln mellan Sverige och Åland och möjligheter till näringslivsutveckling runt Ålands Hav. Åland är idag en större handelspartner till Sverige än exempelvis Lettland, Rumänien och Slovakien – och betydligt större än Sveriges export än många länder i Europa.

Ett konkret resultat av mötet mellan lantrådet Camilla Gunell och statsminsiter Stefan Löfvén var överenskommelsen om att gemensamt driva ett samarbetsprojekt i form av en tvådagars konferens med temat Kvinnligt ledarskap i Norden. Seminariet skulle beröra kvinnliga ledare som förebilder, i relation till traditionella strukturer, medierna och kvinnligt ledarskap som förnyelsefaktor. Konferensen föreslås äga rum på Åland under hösten, förslagsvis i september 2015 och ska leda till erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande mellan kvinnliga ledare och medarbetare i Norden.

Med Kristina Persson, i egenskap som nordisk samarbetsminister, diskuterades det påbörjade moderniseringsarbetet av nordiska ministerrådet och den nordiska profileringsstrategin.  Nordiska ministerrådet gör nu även en gemomgång av nordiska avtal i syfte att förnya dem i relation till EU-lagstiftningen.

– Att EU-direktiv hotar att tränga undan välfungerande nordiska samarbetsavtal är något som Åland tagit initiativ till att man måste se över och utvärdera, säger Camilla Gunell.

Lantrådet Camilla Gunell bjöd därtill in statsminister Stefan Löfvén att besöka Åland. I besöket deltog även Finlands ambassadör i Sverige Jarmo Viinanen, Sveriges generalkonsul på Åland Olof Ehrenkrona.

I den åländska delegationen ingick förvaltnings- och utvecklingschef Dan E. Eriksson och informationssekreterare Gunnar Westerholm.

Kontaktperson: Gunnar Westerholm, telefon: +358 18 25383