Än lever hoppet om en ny självstyrelselag

Det är kontentan efter två dagar av möten och diskussioner i Helsingfors där lantrådet Veronica Thörnroos och vicelantrådet Harry Jansson sonderat förutsättningarna att föra den långvariga processen med modernisering av Ålands självstyrelse i mål.

Målsättningen om att under innevarande mandatperiod förverkliga planerna på en helt ny åländsk självstyrelselag har tidvis stött på betydande svårigheter.

- Från åländsk sida har vi betraktat resultatet av Ålandskommitténs arbete från 2017 som den självklara utgångspunkten för hur Ålands nästa självstyrelselag borde ta form. Kommitténs förslag har dock hittills rönt ringa förståelse hos ministerierna i Helsingfors, säger Veronica Thörnroos.

Trots att två nya versioner med förslag till ny självstyrelselag arbetats fram sedan 2017, har processen präglats av oenighet mellan landskapsregeringen och justitieministeriet.

- Efter dagens diskussioner upplever vi dock att Ålandsministern Anna-Maja Henriksson har en fortsatt stark tro om att det ska gå att få igenom lagförslaget. Det kommer dock att krävas extra insatser i och med att flera ännu olösta frågor kvarstår samtidigt som tidsfönstret ofrånkomligt kommer emot, förklarar lantrådet.

Ett konkret resultat av dagens möte är att statssekreteraren Mikaela Nylander och vicelantrådet Harry Jansson framöver tar en än mer aktiv del i lagprocessen.

- Vi upplever att med den korta tid vi har på oss så krävs det en omedelbar återkoppling mellan juridik och politik. Därför har vi ambitionen att så fort det uppstår problem på tjänstemannanivå, ska frågorna processas av den politiska ledningen, betonar vicelantrådet Harry Jansson.

Enligt den nya tidtabellen är avsikten att propositionen med förslag om ny självstyrelselag förs till riksdagen inom maj månad i år.

Nytt hopp. Resultatet av tisdagens möte i Helsingfors mellan fr v lantrådet Veronica Thörnroos, vicelantrådet Harry Jansson samt justitieminister Anna-Maja Henriksson och statssekreterare Mikaela Nylander är att det görs en extra ansträngning för att få förslaget om en ny självstyrelselag i mål.