Mediebevakning december 2016: Fågelinfluensa, fotboll och hälsovårdsreform

Finland: Oro för fågelinfluensa och debatt om social- och hälsovårdsreformen

Fågelinfluensan och oron för dess spridning har frekvent synts i medierna under december. Samhällsdebatten handlar i huvudsak om social- och hälsovårdsreformen.

  • Under december månad har fågelinfluensan dominerat nyhetsflödet i de finlandssvenska och finska digitala medierna.  Sammanlagt 133 träffar handlar om fågelinfluensan som först upptäcktes på Åland och som sprider sig österut. Det första fallen av fågelinfluensavirus upptäcktes i november på Lilla Holmen och har nu spridit sig österut via Nagu till Harjavalta som ligger nordöst om Raumo.
  • Debatten om social- och hälsovårdsreformen har varit livlig. Detta märks i form av två toppar mellan den 4 och 8 december. Olika tidningar har engagerat sig i hur social- och hälsovårdsreformen kommer att drabba Åland om den genomförs som planerat. Bland andra har Kainuunsanomat, Kaleva, Lapinkansa, Turun Sanomat, Iltasanomat, Aamulehti och MTV har på sina webbsidor skrivit om social- och hälsovårdsreformens inverkan på Åland. Vasabladet skriver att reformen påverkar Åland indirekt och att frågan är problematisk med tanke på självstyrelsen och grundlagen. Den 14 december skrev Vasabladet att talmannen Johan Ehn hade informerat president Sauli Niinistö om de negativa konsekvenser vårdreformen skulle innebära för Åland och att likabehandlingsprincipen såväl som Ålands behörighet äventyras. Den 30 december skrev medierna att presidenten stadfäste lagen om hälsovårdsreformen med ett tillägg om att det ska finnas en garanti att få service på svenska.
  • Det åländska sysselsättningsläget intresserar medierna i och med att statssekreterare Martti Hetemäki har uttalat sig om olika myter i samband med sysselsättningen. Enligt honom ökar arbetslösheten på Åland, i Österbotten och Lappland.
  • Yle nyheter Åboland publicerade en intervju med Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen.
  • Sport är alltjämt en sak som intresserar. I digitala medier förekom 38 träffar om sportnyheter. En stor del av artiklarna handlar om IFK Mariehamns spelare, men även boxaren Robert Helenius matchvinst i All in fight night i Hartwall Arenan i Helsingfors den 17 december uppmärksammades.
  • December har förstås också inneburit festligheter. I samband med självständighetsdagsfirandet i Helsingfors skrev svenska Yle att de inte med avsikt missat att filma den åländska representationen.
  • Under årets sista dag förundrades många över det milda vädret. Många digitala medier uppmärksammade att en rekordhög temperatur på 8,9 plusgrader uppmättes i Mariehamn under nyårsafton.
  • Året avslutades på många håll med fyrverkerier och tidningen Karjalainen meddelade digitalt före nyår att Joensuu stad ordnar ett fyrverkeri med musik skapat av det åländska pyroteknikföretaget Joho Pyro. Under nyåret ordnade ålänningen Johan Holländer fyrverkerier i fem städer utöver Mariehamn.

Sverige: Fågelinfluensa och fotboll i medierna

Fågelinfluensan och fotboll har präglat det åländska nyhetsflödet i Sverige under vintermånaden december.

  • Den 5 december har Nerikes Allehanda rubriken ”ÖSK genrepar mot finska mästarna”. I en annars diger uppräkning av motståndare så är det finska mästarna IFK Mariehamn som får stå för rubriken.
  • Början av december präglas av många fotbollsartiklar, bland annat har Aftonbladet, också den 5 december, en stor artikel av Erik Niva, numera bekant från På spåret, med rubriken ”Erik Niva besöker en ö som spelar i en egen division”
  • Hela Gotlands referenser till Åland fortsätter även i ämnet fågelinfluensan. Med hänvisning till Skåne och Åland så utgår länsveterinären ifrån att fågelinfluensen även finns hos dem. Flera lokaltidningar tar upp samma ämne där Åland finns nämnt.
  • EU:s krav på Finland att stoppa den åländska vår-fågeljakten på Gudingar får stort genomslag i jakttidningar och landsortspress. ”Om inget händer inom två månader hotar kommissionen nu med att ta frågan till EU-domstolen.” skriver svenska Mittmedia.
  • Mitten av månaden präglas åter igen av fotboll. Nu handlar det om alla spelarövergångar som är aktuella inför kommande säsong. IFK Mariehamn förekommer både som mottagare och givare av spelare till de svenska lagen.
  • Strängnäs tidning berättar en stor artikel att Strängnäsprofilen Rolf Wallinder för första gången ska fira jul utomlands. Det är en exotisk Ålandskryssning som står på programmet. Artikeln är lucka nr 16 i tidningens adventskalender.
  • Det blir en nyhet att Lill Lindfors har stoppat dokumentären om henne själv. Orsaken är att hon saknar flera saker som präglat hennes liv. Bland dessa finns hennes somrar på Åland. Oklar när dokumentären kommer att sändas.
  • Den 27 december dyker ett inte helt okänt decemberfenomen upp, inställda avgångar med färjor. Både riks- och lokalmedia informerar att Viking Lines Rosella fått ställa in två avgångar på grund av blåsten.