Mediebevakning under februari 2017

Åland i finländsk media – samhällsfrågor, kultur, sport, ekonomi och företagande

I februari har Åland fått synlighet i samtliga finländska medier med sammanlagt 1596 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 514 artiklar och i de tryckta medierna i 466 artiklar. Sammanlagt 92 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

Under februari är det inget ämne eller någon händelse som har fått speciellt stor uppmärksamhet. Utöver samhällsorienterade ämnen är fördelningen i stort sett lika för ämnen som ekonomi/företag/juridik, kultur/media, försvar/tull/polis och sport.  

  • Under samhällsfrågor och politik handlar artiklarna (sammanlagt 92 artiklar i de digitala medierna) om spridda ämnen. I början av februari skrevs det om fördelningen av statsunderstödet till partierna. Åbo Underrättelser skrev att Ålands landskapsregering får en egen pott på 150 000 euro till stöd för politisk verksamhet och kommunikation. Verkkouutiset noterade att riksdagsledamot Mats Löfström har valts till andra viceordförande i den svenska riksdagsgruppen som leds av Stefan Wallin. Mikaela Nylander är första viceordförande i gruppen.
  • Vidare så handlar de politiska nyheterna om den s.k. tingsrättsreformen som innebär att summariska brottmålsärenden koncentreras till några få tingsrätter, däribland Ålands tingsrätt. Den av regeringen planerade båt- och motorcykelskatten slopas. Den 8 februari hyllades Ålands höga sysselsättningsgrad av statsminister Sipilä i flera medier. Exempelvis Svenska Yle, Vasabladet, Hufvudstadsbladet, Lapin Kansa, Ilta Lehti, Ilta-Sanomat, Demokraatti och Suomenmaa uppmärksammade att arbetslösheten på Åland är låg.
  • Sammanlagt 26 artiklar i de digitala medierna handlar om ekonomi och företag. Åland fick uppmärksamhet i och med att ett finländskt bolag utanför Åland har distribuerat varor via Åland och därigenom kringgått skatter. EU kommissionen lade fram ett förslag att slopa skattegränserna i december. Behandlingen beräknas ta upp till ett år.  Vasabladet och Hbl noterade att Paf har sålt sitt Italienska dotterbolag Winga.
  • Flera av sportnyheterna handlar om IFK Mariehamn. Rapporteringen om fågelinfluensan har fortsatt och i slutet av februari ser man en topp gällande rapporteringen om vädret i och med sportlovet.

Brett spetrum av teman i de svenska mediernas artiklar om Åland

I landskapsregeringens omvärldsbevakning så har unika åländska nyheter publicerats ca 141 ggr i svenska medier under februari. Temat har varit ganska spritt. Nedan några smakprov.

  • ”Svensk hiphopduo åtalas – byggde gayklubb på Putins tomt” den stora nyheten har Aftonbladet den 3 februari. Duon Far och Son har anmälts av Rysslands konsul på Åland för att olovligt byggt på mark utan ägarens tillstånd. Hur mycket Putin själv känner till om saken framgår inte av artikeln. Nyheten får också spridning i en del lokalmedia.
  • Webbnyhetskanalen 24Nyheter rapporterar om att IFK Mariehamn fick det finlandssvenska bragdguldet för sin prestation att vinna den engelska fotbollsligan 2016.
  • Redan i mitten av februari börjar artiklar om skillnaderna i allemansrätten mellan Sverige och Åland dyka upp. Det är tidningen Utsidan som i en artikel om paddling tar upp frågan.
  • Den 16 februari har Läkartidningen den glädjande nyheten att AT-läkartjänstgöringen på Åland blir kvar. Detta efter ett möte mellan landskapsregeringen och svenska socialstyrelsen.
  • I Tranås finns Åland nämnt i nyhetsspalten den 20 februari. Det handlar om det åländska investeringsbolaget Evolver Investment Group som går in som ny delägare i Mässbolaget i Tranås AB.
  • En annan företagsaffär med åländsk anknytning kan Dagens Industri rapportera om. Det är spelbolaget Leo Vegas som köper det italienska spelbolaget Winga av åländska penningautomatföreningen. Nyheten finns också i Svenska Dagbladet och Privata Affärer.
  • Eckerölinjen förekommer i Norrteljetidning två gånger då det handlar om begångna brott. Ena gången har man tagit fast två personer som ”turat” mellan Grisslehamn och Eckerö för att stjäla cigarretter i fartygets butik. Andra gången handlar det om en stulen container som gärningsmännen försökt att få med sig till Åland.
  • Nyhetstoppen i februari kommer i slutet av månaden då flera riks- och lokalmedia har nyheten om att tidigare våldtäktsdömda personer har friats och kommer få ett stort skadestund. Våldtäkten skedde på ett fartyg på väg till Åland men har i övrigt inget med Åland att göra.