Mediebevakning under november 2016

Landskapsregeringens kontor i Helsingfors och Stockholm följer med och bevakar vad som skrivs om Åland i finsk och svensk media.

Försvar, fartyg och fågelinfluensa intresserade

Under november månad är det speciellt tre ämnen som har dominerat nyhetsflödet i den finska och finlandssvenska pressen samt i sociala medier. Den militärpolitiska debatten har fortsatt i medierna, 58 träffar rör försvar och Ålands särställning. Viking Lines beställning av nytt fartyg syntes i medierna med 35 träffar. Många nyhetsklipp, sammanlagt 86 rör fågelinfluensan.

  • Den försvarspolitiska debatten fortgår ännu i medierna. Ålands särställning som demilitariserat område behandlades i 8 nyhetsklipp och 50 nyhetsklipp handlar om Finlands försvar och Åland omnämns när man diskuterar försvarets omfattning. Debatten tog ytterligare fart i och med de misstänkta kränkningarna av finländskt luftrum den 10 november när ett svenskt militärplan flög i finländskt territorium söder om Åland.
  • Britt Lundberg blev vald till Nordiska rådets president och detta uppmärksammades med nio artiklar i medierna. Vasabladet har intresserat sig för misstroendet mot landskapsregeringen i två artiklar. I Iltalehtis granskning av närvaron i riksdagen fick riksdagsman Mats Löfström kommentera. I Åbo Underrättelser publicerades en debattartikel den 9 november om det amerikanska presidentvalet med Mats Löfströms kommentarer. I Lapin Kansa och Åbo Underrättelser fick Mats Löfström uttala sig om hur vikten av postutdelning som en del av demokratin.
  • Strategimötet i Helsingfors mellan de åländska ministrarna och statsminister Juha Sipilä måndagen den 21 november uppmärksammades i 7 olika medier.
  • Gällande ekonomi och näringsliv fick Viking Line mycket utrymme i media då de meddelade att de kommer att beställa en ny färja från Kina. En del negativ uppmärksamhet förekom också i och med en misstänkt grov våldtäkt ombord som även satte fart på debatten om alkoholutskänkningen ombord. Sammanlagt 52 träffar berör sjöfart och rederier.
  • Några klipp i ekonominyheterna har den gångna månaden bl.a. handlat om Hyperloop som ett snabbfärdmedel mellan Åland, Finland och Sverige. Den 22 november skrev Helsingin Sanomat om planen på en landsvägsdragning längs den gamla postvägen från Gustavs, via Brändö till Åland. Läs artikeln på Helsingin Sanomats webbplats
  • En del av ekonominyheterna handlar om förskingringen på Visit Åland. Förvärvsinkomstlistan intresserar förstås också medierna så här års.
  • Fågelinfluensan intresserade medierna stort. Hela 86 klipp handlar om den. Det hela fick sin början då Landskapet Ålands jaktförvaltare den 24 november bekräftade att fågelinfluensavirus konstaterats ha spridit sig till Åland.
  • Sport är alltjämt ett ämne som intresserar medierna. Sportnyheterna under november månad med 37 klipp handlar i huvudsak om IFK Mariehamns spelarkontrakt.

Vrak, hjärnflykt och nytt fartyg

I landskapsregeringens omvärldsbevakning i Sverige så har unika åländska nyheter publicerats ca 289 ggr i svenska medier under november. Nedan några smakprov.

  • I Resforum den 1 november fortsätter IFK Mariehamns ligavinst att ge ringar på vattnet. Det är Tomas Dietl som inleder sin artikel med: Lilla Ålands fotbollslag IFK Mariehamn är finska mästare - Titeln är en stor sak för hela Åland som nu hoppas på fotbollsturister.
  • I början av november börjar spekulationerna om vad det ”nya champagnevraket” kan innehålla. Flera riks- och lokalmedia har artiklar där exempelvis Aftonbladet har en film utlagd.
  • Den 4 november är det dags för Ålands Penningautomatförenings vadslagning om vad som blir årets julklapp. I toppen ligger VR-glasögon, trådlösa hörlurar, videostreamingtjänst och trådlösa batterier/powerbanks. 
  • I Hela Hälsingland berättar man om hälsingebon som skrapar fram 1 miljon kronor på Lotto. Han tänker slå på stort och ta en kryssning till Åland. Han borde även ha råd att kliva iland med det beloppet.
  • Nyhetstoppen den 9 november har tyvärr åter igen att göra med en gruppvåldtäkt på en kryssningsfärja. Något som har väldigt lite med själva Åland att göra. Polisen lyckades i alla fall gripa sex personer.
  • I mitten av månaden nådde nyheten om förskingringen av pengar på Visit Åland de svenska medierna. Det är resebranschens facktidningar som skriver om händelsen.
  • Finsk hjärnflykt till Sverige – Har Finland skäl att vara orolig? var rubriken på ett seminarium om flyttströmmarna mellan Finland och Sverige. Seminariet fick ett uppföljande rundabordssamtal på landskapsregeringens Sverigekontor dagen efter, samtal som uppmärksammades av den finska redaktionen i SVT.
  • En positiv nyhet för hela Åland spreds den 23 november då Viking Line berättade att man beställt en ny miljövänlig färja för rutten Stockholm-Åland-Åbo. Trafikstarten beräknas till 2020.
  • Den andra nyhetstoppen för Åland i november kommer runt den 24:e då larmet om att fågelinfluensan har nått Åland kommer. Nyheten finns med resten av månaden och lär så göra en bit in i december.