Gamla rostiga kanoner i Notvikstornet av rött tegel

Mediebevakning under oktober 2016

Landskapsregeringens kontor i Helsingfors och Stockholm följer med och bevakar vad som skrivs om Åland i finsk och svensk media. Nedan finns smakprov av vad som har varit de dominerande nyheterna i respektive land under oktober månad.

Finland: Demilitarisering och ligaguld i fotboll

Under oktober månad är det främst två ämnen som har dominerat nyhetsflödet i den finska och finlandssvenska pressen samt i sociala medier. Den militärpolitiska debatten har varit intensiv och Ålands särställning har diskuterats ivrigt. Sammanlagt 166 träffar i medieflödet berör Ålands särställning som demilitariserat område. Den andra toppen i nyhetsflödet gäller sportnyheter med 201 träffar där de flesta gäller Mariehamns IFK:s seger i Finlands fotbollsliga.

  • Den försvarspolitiska debatten tog fart i och med att försvarsminister Jussi Niinistö tog upp Ålands ställning i programmet Ykkösaamu i Yle TV 1 lördagen den 15 oktober. Det som satte fart på debatten var hans uttryck att Ålands demilitarisering innebär en utmaning då det gäller att försvara Finland mot eventuella angrepp. Både president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä reagerade några dagar senare och påpekade att Finland håller sina internationella avtal. Utrikesminister Timo Soini fick också stå till svars under riksdagens frågetimme där han klargjorde att regeringen inte kommer att försöka ändra Ålands fastställda särställning. Trots detta fortgår debatten fortfarande i olika medier.
  • Verkkouutiset har gjort en undersökning om finländarnas inställning till Ålands demilitarisering. Undersökningen visar en tredelning av åsikterna: 38 % önskar att landskapets ställning förblir oförändrad, 31 % önskar att man skulle upphäva demilitariseringen och en lika stor procent kunde inte ta ställning i frågan. Försvarsminister Jussi Niinistö kommenterar undersökningen med att Ålands nuvarande ställning kvarstår och att man kan utveckla försvarssamarbetet med Sverige utan att ändra Ålands särställning som demilitariserat område.
  • Det som har nått mest positiv uppmärksamhet i medierna denna månad är IFK Mariehamns bragd att vinna Finlands fotbollsliga. Redan innan slutmatchen avgjordes lyftes IFK Mariehamn fram i medierna. De flesta sportnyheterna (sammanlagt 201) handlar om IFK Mariehamn. Hela 68 träffar mellan den 22-24 oktober handlar om Mariehamns IFK.
  • En annan uppmärksammad sak av mera lättsam karaktär är Michael Björklund som tillreder gröt i Yle Österbotten. Av den stora delningen av filmklippet kan man utläsa att finländarna uppskattar att man vågar prata det andra inhemska språket, trots att det inte alla gånger är så lätt.

Sverige: IFK Mariehamns guld i finska fotbollsligan dominerade

I svenska medier har Åland förekommit totalt 696 ggr under oktober. IFK Mariehamns ligavinst i Finland är precis som i finska medier det som dominerar.

  • Den 1 oktober berättar Eskilstunakuriren om kompisgänget som säljer allt för att segla jorden runt. Dom ska bland annat öva genom att segla till Åland och Gotland. Från Åland kan vi tipsa om Lumparn en blåsig dag.
  • Den 7 oktober finns en topp i rapporteringen om Åland med 55 träffar. Det är mat-SM där Åland tog hem ett pris med lufttorka korv.
  • Andra säsongen av den svenska TV-serien Tjockare än vatten har premiär den 11 oktober, vilket Dagens Nyheter m.fl. uppmärksammar. Mycket åländsk rekvisita i bild men största delen av exteriöra scener är inspelade utanför Luleå.
  • Den 14 oktober är det en stor nyhet i svensk fackmedia att den svenska matgrossisten Martin och Servera köper den åländska dito Chipsters. Martin och Servera räknar med att förstärka sin plattform för fisk och skaldjur mot både Sverige och Finland genom förvärvet.
  • Den 17 oktober blir det stort genomslag i både riks- och lokalmedia genom den finska försvarsministerns uttalande där han ifrågasätter den åländska demilitariseringen. Efter ”kvartssamtal” med den absolut högsta politiska ledningen backade han dock om sitt uttalande.
  • Efter veckoslutet den 22-23 oktober har Åland bara tre bokstäver i alfabetet, IFK. IFK Mariehamns ligavinst slås upp stort även i Sverige vilket leder till 251 träffar under en och samma dag. Att ålänningen Daniel Sjölund hade en bra helg i IFK Norrköping hjälper också upp siffrorna.
  • I slutet av oktober rapporteras mycket om den inkommande Nordiska rådssessionen i Köpenhamn. Eftersom medlemmarna räknas upp i stort sett i varje artikel förekommer ordet Åland 61 ggr i svenska medier bara den 31 oktober.