Nordiskt toppmöte om bland annat Ryssland och Arktis

Under tisdagen och onsdagen samlades de nordiska samarbetsministrarna i Grönländska Ilulissat för att diskutera flera för Norden viktiga frågor. Åland representerades av minister Veronica Thörnroos.

Den fråga som har engagerat det nordiska samarbetet mest den senaste tiden är de ryska myndigheternas kontrollbesök på Nordiska ministerrådets kontor i St. Petersburg. Från ryska myndigheters sida vill man klassa kontoret som ”utländsk agent” vilket omöjliggör arbete i den form som det hittills bedrivits. På onsdagen beslutade samarbetsministrana att avveckla verksamheten.

Som mötesplatsen påbjuder ägnades en stor del av tiden åt Arktiska frågor. Under tisdagen hade ministrarna en informell temadiskussion och information om Arktis särskilda problem och möjligheter. Vilka prioriteringar vill man göra i det Arktiska arbetet? Hur kan man använda Arktis i profileringen av det nordiska samarbetet? Vilket budskap vill man ge allmänheten (den nationella såväl som den globala) då det gäller det nordiska arbetet med Arktis? Det var några av de frågor som kom upp under temadiskussionen. Under onsdagens formella ministermöte sammanfattades temadiskussionen och vilka politiska prioriteringar som ska göras.

Samarbetsministrarna tog också beslut om att revidera ”Strategin för barn och unga i Norden” Man vill i den reviderade strategin peka ut färre men tydligare prioriteringar.

Ministermötet fick även ta del av rapportering om gränshinderarbetet, det nordiska samarbetet med EU:s Östersjöstrategi och Nordiska ministerrådets internationella samarbete.

I anslutning till ministermötena hade även Nordiska samarbetskommittén möte där blanda annat en ny kommunikationsstrategi för åren 2015 – 2018 antogs. Den åländska delegationen hade också möte med Färöarnas och Grönlands ministrar för att diskutera gemensamma ärenden. Vid Nordiska samarbetskommitténs möte representerades Åland av informationssekreterare Gunnar Westerholm.

Kontaktperson: Gunnar Westerholm