Ny jämställdhetsbonus införs i lagtingsval

Landskapsregeringen har idag beslutat att en ny jämställdhetsbonus ska införas för politiska organisationer som har jämställda kandidatlistor i lagtingsvalet 2023. Detta efter att den parlamentariska kommittén för jämställdhet inkommit med sitt slutbetänkande.

Landskapsregeringen tillsatte den 11 maj 2022 en parlamentarisk kommitté för att starta upp ett demokratiprojekt med särskild inriktning på ökad jämställdhet i lagtinget. Kommittén har nu överlämnat sitt slutbetänkande till landskapsregeringen. Jämställdhetsminister Annika Hambrudd har varit ordförande i den parlamentariska kommittén.

-Det finns fortsättningsvis mycket att göra för att uppnå en jämn fördelning av makt och inflytande i samhället mellan kvinnor och män. Kommitténs slutbetänkande kommer med förslag till konkreta åtgärder i rätt riktning, säger jämställdhetsministern.

Kommitténs förslag

Kommitténs förslag (i korthet) för främjande av jämställdhet i lagtingsarbetet:

  • Öka kunskapen om jämställdhet i lagtinget, t.ex. genom kontinuerlig utbildning till ledamöterna
  • Lagtinget bör fastställa ett handlingsprogram för jämställdhet varje mandatperiod
  • Lagtinget bör tillsätta en arbetsgrupp med ledamöter som ska arbeta med jämställdhet
  • Lagtinget bör sträva efter jämn könsfördelning i utskott och bland utskottsordföranden
  • Familjevänligheten i lagtinget bör ses över och utvecklas

Kommitténs förslag (i korthet) för främjande av jämställdhet i lagtings- och kommunalval:

  • Landskapsregeringen föreslås tillsätta en arbetsgrupp och en parlamentarisk referensgrupp för översyn av det åländska valsystemet och partilagstiftningen
  • En jämställdhetsbonus ska införas i lagtingsval genom lagstiftning, i väntan på lagstiftningen föreslår kommittén att landskapsregeringen ska fatta beslut om en jämställdhetsbonus som gäller redan i valet 2023
  • Undersök och motverka hot och kränkningar mot politiker på både landskaps- och kommunalnivå

-Vi har redan ett mycket bra valsystem i dagsläget men kan det göras ännu bättre? Om man kommer fram till att ingenting behöver göras skulle det i sig också vara en viktig slutsats. En sådan här undersökningen behöver göras grundligt och få ta sin tid. Förslaget om en översyn av valsystemet påverkar därför inte på något sätt höstens val, säger minister Hambrudd.

Landskapsregeringen inför ny jämställdhetsbonus

När det gäller jämställdhetsbonusen vidtar landskapsregeringen omedelbart åtgärder till följd av den parlamentariska kommitténs betänkande. En jämställdhetsbonus införs för politiska organisationer som har jämställda kandidatlistor i lagtingsvalet 2023, vilket innebär att minst 40 % av kandidaterna på listan ska vara antingen kvinnor eller män.  

-Partierna bör sträva efter att ha jämställda kandidatlistor oavsett om det finns en jämställdhetsbonus eller inte. Bonusen kan dock fungera som en extra morot för att göra en ytterligare ansträngning som kan löna sig även ekonomiskt, säger minister Hambrudd.

Fördelningen av jämställdhetsbonusen sker proportionellt enligt de aktuella organisationernas mandat i lagtinget enligt följande modell: 10 % av anslaget för politisk kommunikation / antalet mandat för de partier som hade jämställda kandidatlistor * antalet mandat för det enskilda partiet. Bonusen betalas ut endast en gång under mandatperioden (under nästa mandatperiod sker utbetalningen 2024) och totalt uppgår den gemensamma potten till ca. 18 000 euro. Stödet till de åländska partierna uppgår totalt till ungefär 178 000 euro årligen. Stödet betalas ut av statsrådet till landskapsregeringen som fördelar det vidare på Åland.