Ny rapport om jämställdhet i den politiska vardagen på Åland

Nu är undersökningen av upplevelser av jämställdhet i lagtinget och kommunpolitiken klar. Den parlamentariska kommittén med inriktning på jämställdhet i lagtinget föreslog i sitt betänkande i januari 2023 att en undersökning av jämställdhet i åländska politikers vardag skulle göras. Undersökningen har gjorts under våren 2023 av ÅSUB på uppdrag av Ålands landskapsregering och är en enkätundersökning om de åländska politikernas erfarenheter och upplevelser av jämställdhet bland lagtingsledamöter, ministrar och kommunalpolitiker. Dessa tillfrågades om bland annat upplevelser av hot, hat och kränkningar, härskartekniker samt synen på medias hantering av politiker.

Av undersökningen framgår att de lagtingsledamöter som är kvinnor i högre grad än övriga i undersökningen upplever att de utsätts för olika typer av kränkande bemötande i det politiska arbetet och på sociala medier. Män som lagtingspolitiker upplever i högre grad än kvinnor att de blir osakligt bemötta av media. Den mest upplevda formen av negativ maktutövning som berör alla grupper av politiker är att någon annan tar åt sig eller får äran för en idé eller ett förslag.

Den parlamentariska kommittén föreslog också att förutsättningarna för ett jämställt lagting kan förbättras genom att lyfta jämställdhetsfrågor gällande lagtingsarbetet. På kommitténs förslag infördes en ekonomisk bonus för de partier som har jämställda listor (40-60) i lagtingsvalet 2023.

Undersökningen finns att läsa på ÅSUB:S webbsidor