Den nya läroplanen för grundskolan på remiss

Läroplanen för grundskolan genomgår för tillfället en stor revidering. Resultatet av revideringsprocessen är en helt ny läroplan för Åland. Förslaget på delar av den nya läroplanen har nu kommit till det skedet att den ska ut på remiss till skolor och andra instanser i samhället.

Åland har en egen läroplan för grundskolan. Det har länge funnits ett behov av en revidering av läroplanen, både gällande den allmänna delen där riktlinjer för skolans verksamhet och värdegrund ingår, men även gällande ämnesdelarna där det anges vad som ska tas upp och hur samt vilka bedömningsgrunder som undervisningen ska följa i de olika läroämnena. Från och med måndagen 27 januari kommer förslaget på en ny allmän del och ämnesdelar för svenska, matematik, samhällskunskap, historia och bildkonst att finnas ute på remiss för allmänheten att kommentera.

Målsättningarna för den nya läroplanen är att stärka enhetligheten och likvärdigheten mellan grundskolorna på Åland samt att skapa en uppdaterad läroplan som följer den nya landskapslagen om barnomsorg och grundskola. Målsättningen är också att styrdokumenten ska vara tydliga och enhetliga och möta de nya krav samhället ställer på skolan samt utgå från mångsidig kompetens och ett livslångt lärande.

Den nya läroplanen har utarbetats utgående från en syn på lärande där eleven har en aktiv roll. Eleven ska lära sig att ställa upp mål och lösa problem både självständigt och tillsammans med andra. Eleven ska få rätt stöd i rätt tid och handledning för att utvecklas enligt egna förutsättningar. Målet med läroplanen är att utveckla den åländska skolan mot mera helhetsskapande verksamhet där den aktiva eleven är i centrum men där läraren fortfarande är den som ansvarar för elevens lärande. Läroplanens intentioner är att eleven ska få känna glädje i att utvecklas för att själv driva sitt lärande framåt och genom att elevens egen insats betonas genom realistisk och konstruktiv återkoppling ges eleven stöd i sin självuppfattning.

Texten som går ut på remiss är ett utkast som grundar sig på det lagförslag som godkänts och på omvärldsbevakning. Förväntningarna på remissvaren är att få in olika synpunkter och tankar kring förslaget för att kunna redigera det ytterligare under det kommande året. Remisstiden för läroplanen pågår från 27.2- 24.4 2020. Den nya läroplanen planeras träda i kraft i augusti 2021.

Kontaktperson: specialsakkunnig Katarina Halme- Wiklund

E-post: katarina.halme-wiklund@regeringen.ax

Telefon: +358 (0)18 25239