Pris till ”Ålandsambassadör” delas ut på Svenska dagen

Den 6 november i år arrangerar Folktinget Svenska dagen på Åland med anledning av 100-årsjubiléet. Under Svenska dagen kommer det att delas ut ett engångspris med beskrivningen:

”…..uppmärksamma en levande person, en Ålandsambassadör, som på ett föredömligt sätt har ökat kännedomen om Åland och/eller Ålands självstyrelse, lyft fram det svenska språket, den åländska kulturen, identiteten och varit en brobyggare mellan Åland och Finland/Norden/världen.”



Svenska dagen har tre återkommande priser, där i år har Folktinget bjudit in Åland att utse vinnare till ett fjärde pris.

- Vi i Åland 100-projektet kan inte nog peka på våra Ålandsambassadörer som en viktig grupp för spridande av Ålandsbilden där vårt 100-årsjubiléum har en särskild plats, säger projektledare Tiina Björklund.



Allmänheten kommer få möjlighet att nominera sin favoritkandidat till priset via ett nomineringsformulär som kommer att förmedlas via Åland 100:s och Folktingets hemsidor och sociala medier. Det kommer även att vara möjligt att nominera via brev. I juryn sitter lantrådet Veronica Thörnroos och Mark Levengood. Övriga medlemmar är Katarina Gäddnäs och André Karring från Åland.



Folktinget släpper biljetterna den 6 oktober. Festen kommer även att direktsändas via Svenska YLE.