Reviderad handlingsplan för hantering av covid-19 epidemin på Åland

Landskapsregeringen fattade 30.10.2020 beslut att anta en handlingsplan för hantering av covid-19 epidemin på Åland.

Landskapsregeringen beslöt 26.11.2020, på förslag av Samarbetsgruppen för covid-19 åtgärder på Åland, att revidera två åtgärder som enligt handlingsplanen ska övervägas beroende på vilken epidemifas Åland befinner sig i.

Den första ändringen är att de begränsningar som hittills gällt för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i accelerationsfasen även föreslås gälla i covid-19 epidemins utgångsnivå. Detta innebär att när Åland befinner sig i utgångsnivån föreslås att alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer som ordnas inomhus eller utomhus förbjuds. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer kan emellertid ordnas under förutsättning att säkerheten kan garanteras genom att följa undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisning från 21.9.2020. Handlingsplanen är riktgivande. Landskapsregeringen fattar separata formella beslutet om begränsningar av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Den andra ändringen att rekommendationen om munskydd för alla över 15 år i kollektivtrafik då man inte kan hålla avstånd föreslås gälla i accelerationsfasen oavsett om samhällssmitta har konstaterats de senaste 14 dagarna eller ej.

Beslutet och den reviderade handlingsplanen kan läsas under rubriken "Bilagor" här intill.