Translate this page to another language

Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that the Government of Åland is not responsible for any inaccuracies.

Stort intresse för att bli av med oljepannorna

- Varje minskat ton utsläpp av växthusgaser räknas i kampen mot klimatförändringarna. Därför är det bra att många ålänningar vill slänga ut oljepannan och ersätta den med ett klimatsmart alternativ. Det säger utvecklingsminister Alfons Röblom med anledning av det stora intresset för att få bort oljepannorna från åländska hem.

Den 1 juli lanserade landskapsregeringen ett stöd på 3 000 euro till bostadsägare som byter sitt värmesystem från olja till ett klimatsmart alternativ. Till en början planerades stöd för byte av ca 25 oljepannor. Nu väljer landskapsregeringen att tredubbla antalet - till 75.

-    Att byta värmekälla är en bra klimatåtgärd. Ett egnahemshus med oljepanna släpper ut ca 5 ton koldioxid per år. Det betyder att om 75 åländska hem slänger ut oljepannan minskar de årliga utsläppen på Åland med 375 ton per år, säger Alfons Röblom.

Landskapsregeringens övriga energistöd är också populära. Stödet för el-bilsladdare i hemmet - som trädde i kraft tidigare i år - har haft ca 100 sökande så här långt och investeringsstödet för solceller har haft ca 60 sökande.

Många ålänningar inser att förnybart är smart både för klimatet och för plånboken, säger Alfons Röblom.

Information om stödet för byte av uppvärmningssystem

Bytet av uppvärmningssystem måste ha inletts efter 1 juli 2021 för att vara stödberättigat. Byten som utförts tidigare kan inte beviljas stöd i enlighet med stödvillkoren. 

Ett alternativ till landskapsregeringens stöd för byte av oljepanna är att göra så kallat hushållsavdrag i statsbeskattningen för arbetskostnaden. Stödet och avdraget går inte att kombinera. Vad som lönar sig för den enskilde bostadsägaren beror på bostadsägarens inkomst och arbetskostnadernas storlek.

Stöd beviljas under förutsättning att det finns allokerade medel för ändamålet.

Publicerad 12.8.2021 kl. 16:07
Uppdaterad 12.8.2021 kl. 16:08