Unga i glesbygden

De nordiska regionalministrarna som möttes digitalt tisdagen den 10 maj under ledning av Sigbjørn Gjelsvik, den norska kommunal- och distriktsministern, var eniga om att beakta den unga generationens synpunkter på vad som är viktigt för att leva, arbeta och bo i glesbygden.

Tillgången till offentliga tjänster och privat service som vård, skola och annan nödvändig samhällsservice på landsbygden diskuterades av ministrarna. Det är en gammal utmaning – men lösningarna kan vara nya.

- Att skapa tillit och delaktighet i lokalsamhället, bjud in till jaktlag, sångkörer och syjuntor, det gör det attraktivt att leva, starta företag, studera och arbeta i de nordiska glesbygderna. Se till att det finns närhet till små glesbygdsbutiker och annan service, konstaterade näringsminister Fredrik Karlström.

Nu ska den unga generationen nordiska glesbygdsbors synpunkter och deras uppmaningar till politiken inhämtas enligt ministrarnas beslut.

Andelen Nordbor som jobbar på distans förväntas vara fortsatt hög efter pandemin och trenden med multilokalitet verkar vara här för att stanna, visar preliminära nordiska forskningsresultat. Ministrarna diskuterade hur politiken kan förstärka dessa trender för att skapa nytt liv i rurala områden i Norden.

Se pressmeddelande från Nordiska Ministerrådet