Utbildning för att minska extremism och utanförskap

Under torsdagen möttes de nordiska utbildningsministrarna i Oslo. På mötet utbyttes erfarenheter och idéer om utbildningens roll och möjligheter i samband med den ökade polariseringen, extremismen och utanförskapet bland barn och unga i samhället. 

- Händelserna i Norden och Europa kryper närmare genom mediarapporteringen och sprider rädsla och maktlöshet även om vi själva geografiskt har upplevt dem bara på avstånd", sade minister Tony Asumaa. Därför är det viktigt att vi inte låter oss förstummas utan fortsätter att prata om de nordiska värderingarna som gör oss till demokratiska invånare i Norden, underströk Asumaa. 

Den höga sysselsättningsgraden på Åland motverkar fenomen såsom utanförskap och polarisering. Likaså är insatserna för att främja språkkunskaperna oerhört viktiga för att integration ska vara fruktbart, inte minst i tidig ålder. 



Norge som i år har ordförandeskapet inom Nordiska ministerrådet, har startat ett treårigt projekt ”0-24 tvärsektoriellt samarbete för utsatta barn och unga” som ett led i att komma åt det ökande utanförskapet bland unga i Norden.

- Jag är glad att vi kan vara med i ett samnordiskt projekt som riktar sig till barn och unga", konstaterade Tony Asumaa. 

Åland deltar också i det samnordiska projektet. Projektet avser stärka de redan tidigare vidtagna insatserna som föredömligt konkretiserats och samordnats på Åland. Ungdomens hus, kallad Boost, är ett bra exempel på ett sådant initiativ. Genom att komplettera med uppsökande verksamhet kan många barn och unga fångas upp som annars skulle löpa risk för en marginalisering och utanförskap.

Kontaktpersoner: Minister Tony Asumaa, telefon +358 40 518 3214, epost tony.asumaa@regeringen.ax 

Avdelningschef Rainer Juslin, telefon +358 18 25 230, epost rainer.juslin@regeringen.ax

På bilden från vänster: Utbildnings- och kulturminister Tony Asumaa (Åland), Generalsekreterare Dagfinn Høybråten (Nordiska ministerrådets sekretariat), Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Finland), Undervisnings-, forsknings- och kulturminister Kristján Þór Júlíusson (Island), Kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Norge) och Minister för högre utbildning och forskning Heléne Hellmark Knutsson (Sverige).