Helena Josefsson-Flöjt och utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd

Utgivning av den mångkulturella almanackan 2021

För tredje året i rad skickas den mångkulturella almanackan ut till samtliga dagis och skolor på Åland. Det görs för att året runt öka uppmärksamheten och kunskapen om olika kulturer och traditioner, men också för att lyfta de åländska dagarna, tanken är att alla ska kunna känna igen sig. Samarbetet med Mångkulturellt centrum innebär att alla personer som köper almanackan i Sverige också får lära sig mer om den åländska kulturen.

På Åland delas almanackan ut kostnadsfritt. Temat för 2021 års almanacka är månar. Almanackan är fylld av fakta och berättelser kopplade till rymden och månen. Som tidigare finns även någon text kopplat till Åland.

Tidigare år har satsningen med den mångkulturella almanackan varit mycket uppskattat både av dagis och skolor. Därför kommer alla klasser i grundskolan och alla avdelningar på dagis att få en almanacka även i år, berättar Utbildnings-, kultur- och integrationsminister Annika Hambrudd.

Till almanackan hör också det kostnadsfria pedagogiska verktyget ”Pedagogiska pärlor”, som utkommer en gång i månaden. Pärlorna är framtagna för att inspirera och ge tips på hur vissa dagar kan uppmärksammas genom bland annat pyssel, information eller berättelser. *

I år har vi den spännande nyheten att almanackan dessutom kommer att skickas ut till kommunernas ålderdomshem. Intresset kring tidigare utgivningar har generellt varit stort, men under rådande omständigheter har vi planerat det lite mer stillsamt. Vi vill inte riskera att för många samlas på ett ställe vid ett och samma klockslag, informerar specialsakkunnig Helena Flöjt-Josefsson.

Från och med torsdagen 3 december delas almanackan ut kostnadsfritt vid Ålands museum så långt lagret räcker. Under utgivningsdagen är det fritt inträde till museets utställningar och öppet mellan kl. 11 och kl. 20.