Utvecklingsministern deltog i EU-videokonferens om hållbar energi

Utvecklingsminister Alfons Röblom deltog i en informell videokonferens för EU-ländernas ministrar med ansvar för energi. Temat för mötet var ekonomisk återhämtning och den europeiska gröna given.

Måndagen den 15 juni deltog utvecklingsminister Alfons Röblom och elinspektör vid Infrastrukturavdelningen Johnny Lindström i den andra informella EU-videokonferensen om konsekvenserna av utbrottet av COVID-19 på energisektorn. Kroatien, som för tillfället innehar ordförandeskapet i rådet, hade bjudit in till mötet med syfte att diskutera hur den ekonomiska återhämtningen efter COVID-19 är en möjlighet för energisektorn att ställa om till hållbar energi och samtidigt leverera tillväxt. Vid mötet deltog ministrar eller statssekreterare från samtliga EU-länder, bland annat Finlands näringsminister Mika Lintilä. EU och dess medlemsländer har slagit fast att Europa ska bli den första klimatneutrala kontinenten senast 2050. Kommissionen föreslog i slutet av maj en fond för ekonomisk återhämtningen efter COVID-19 med åtagande om minst 25 % gröna investeringar. En av återhämtningsfondens prioriteringar är cirkulär ekonomi, grön transport, förnyelsebar energi och energieffektiva byggnader.   

Satsningar på hållbar energi är en självklar grund i att klara den ekonomiska återhämtningen efter coronapandemin. Nu är rätt tillfälle – för Europa och Åland - att investera i gröna innovationer och tekniker för en hållbar framtid, säger utvecklingsminister Alfons Röblom. 

Under mötet presenterades även den politiska deklarationen för initiativet Clean Energy for EU Islands. Detta är en uppdatering av deklarationen från maj 2017 som undertecknades av kommissionen och 14 medlemsländer, bl.a. Finland, med syfte att stödja europeiska öar och öregioner. 

Det är glädjande att vi nu kan skriva under ett förnyat åtagande om ösamhällens betydelse i energiomställningen. Europas ösamhällen kan vara innovationsledare i omställningen till ren energi, ett faktum som Åland redan idag bevisar är sant. Landskapsregeringen är en aktiv part i samarbetet Clean Energy for EU Islands och vi välkomnar det här stärkta erkännandet av ösamhällens nyckelroll i energiomställningen, säger utvecklingsminister Alfons Röblom.

Kontaktuppgifter

Alfons Röblom, utvecklingsminister

Telefon +358 40 769 3636 eller alfons.roblom@regeringen.ax

Johnny Lindström, elinspektör

Telefon +358 18 25188 eller johnny.lindstrom@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialrådgivare i Bryssel

Telefon +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi