Laxtrolling

Vetenskapligt laxfiske – EU-besked fritidsfisket inte kan ingå

Europeiska kommissionen har meddelat att det planerade vetenskapliga laxfisket inte kan genomföras inom fritidsfisket. Ännu finns inget beslut om kommersiella fiskares möjlighet till vetenskapligt fiske.

Jordbruks- och fiskerirådet beslöt i höstas att allt riktat fiske av lax ska vara förbjudet i Östersjöns centralbassäng och Bottniska viken under 2024. Den huvudsakliga anledningen till förbudet är en försämring av laxbeståndet i Ljungan älv i Sverige.

För att ta fram aktuell vetenskaplig information om förekomsten av lax från Ljungan i det kommersiella fisket och fritidsfisket har jord- och skogsbruksministeriet tillsammans med landskapsregeringen och Naturresursinstitutet tagit fram en plan för ett vetenskapligt fiske av lax i havsområdet kring Åland och upp till Kvarken. Det vetenskapliga fisket är tänkt att inledas den 27 maj, och involvera både yrkes- och fritidsfiskare. 

Europeiska kommissionen har nu meddelat att det inte finns laglig grund för fritidsfisket att ingå i det vetenskapliga laxfisket. För fritidsfisket av lax gäller således bestämmelserna i rådets förordning (EU) 2023/2638. I praktiken innebär det att i havsområdet kring Åland får en fritidsfiskare fånga och behålla en fettfeneklippt lax per dag, varefter fisket måste avbrytas för dagen. Samtliga vilda laxar som fångas ska omedelbart släppas tillbaka i havet efter fångst. Denna bestämmelse gäller för alla tillåtna redskap och det finns ingen tidsbegränsning för fisket. 

Näringsminister Jesper Josefsson beklagar situationen:
– Laxtrollingen har länge varit en viktig säsongsförlängare och fritidsaktivitet för många ålänningar och detta är ett hårt slag mot Åland. Frågan har varit högt prioriterad av landskapsregeringen där vi bl.a. tillsammans med Finland motsade oss förbudet från början. Det enda positiva kring detta är att samarbetet mellan Åland och Finland varit bra. Jag och den finska jordbruksministern Sari Essayah beslöt nyligen att vi ska fortsätta driva frågan med mål om ett framtida laxfiske.

Huruvida det kommer att vara möjligt att genomföra ett vetenskapligt fiske inom det kommersiella fisket meddelas inom kort. Om vetenskapligt laxfiske inte godkänns gäller bestämmelserna i rådets förordning (EU) 2023/2638, dvs att allt yrkesmässigt fiske efter lax är förbjudet i Östersjöns centralbassäng och Bottniska viken.

Foto: Visit Åland