Vicelantråd Jansson: Det är dags att EU-kommissionen tar regionalt självbestämmande på allvar!

Vicelantrådet Harry Jansson med ansvar för EU-frågor i Ålands regering har idag skrivit till EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová med anledning av kommissionens svar på medborgarinitiativet ”minority safepack”.

Över 1,1 miljoner européer har skrivit under ett medborgarinitiativ som syftar till att stärka skyddet för minoriteter och stärka det regionala inflytandet i EU. Initiativet innehåller ett antal konkreta förslag på ny lagstiftning som skulle kunna leda till förbättringar på det området. Förslagen rör bland annat skydd för minoritetsspråk och konkreta förslag för att förbättra språkliga minoriteters tillgång till exempelvis TV-sändningar från andra länder. I EU-kommissionens svar på medborgarinitiativet konstaterar Jourová att kommissionen inte ser någon anledning att komma med några nya lagförslag över huvud taget.

Harry Jansson menar att det är beklagligt: ”Att EU-kommissionen helt väljer att ignorera över 1,1 miljoner EU-medborgares krav på ökat fokus på regionalt självbestämmande på det här sättet är inte acceptabelt. Det är tydligt att det finns mer arbete att göra för att säkra både minoriteters rättigheter och regionalt självbestämmande i EU och här måste även kommissionen ta sitt ansvar. Ett EU som inte tar de här frågorna på allvar kommer aldrig kunna fungera som den enande kraft det var tänkt från början.”

För Ålands del finns många utmaningar på EU-nivå: ”Vi ser allt oftare hur EU-kommissionen till exempel kräver att EU-regler implementeras på ett och samma sätt i varje medlemsstat. För en autonomi som Åland är det djupt problematiskt och något som riskerar urholka självstyrelsen. Det är dags för kommissionen att på allvar se över sina prioriteringar och återuppta diskussionen om både subsidiaritetsprincipen och ’Regionernas Europa’ ”, konstaterar Jansson.

Läs brevet i bilagan här intill.