Vicelantrådet och talmannen besökte Bryssel – konsekvenser av Brexit för EU:s specialområden

Vicelantråd Harry Jansson och talman Roger Nordlund besökte den 21-22 januari Bryssel för möten med självstyrda regioner och ledamöter av Europaparlamentet. Vicelantrådet och talmannen stod värd för en lunch för företrädare för EU:s territorier som påverkas av Storbritanniens utträde ur EU samt en middag med ålänningar bosatta i Bryssel.

Tisdag den 21 januari, samt idag onsdag den 22 januari besökte vicelantråd Harry Jansson och talman Roger Nordlund, tillika inkommande finansminister, Bryssel för att bekanta sig med konsekvenserna av Storbritanniens utträde för EU-territorier där det gemensamma regelverket för moms, tull och punktskatter inte gäller. Vicelantrådet och talmannen träffade Minna Kivimäki, Finlands ställföreträdande ständiga representant vid EU och Johanna Himmanen, specialsakkunnig tjänsteman för Brexit. Vicelantrådet och talmannen träffade även den nordirländska regeringens representanter i Bryssel för att byta erfarenheter på områden som skattegräns, representation vid EU:s institutioner samt behörighetsfördelning.

Lantrådet och talmannen stod värd för en lunch för företrädare för självstyrda regioner som på olika sätt påverkas av Storbritanniens utträde ur EU. Under lunchen medverkade representanter från regionala regeringar från Kanalöarna, Isle of Man, Färöarna och Gibraltar. På kvällen stod vicelantrådet och talmannen värd för en middag med ålänningar bosatta i Bryssel. I Europaparlamentet träffade vicelantrådet och talmannen SFP:s ledamot Nils Torvalds, svenska centerpartisten Fredrick Federley samt nordirländska ledamoten Martina Anderson.

Självstyrelsens kärnområden är också EU:s huvudsakliga kompetensområden. Därför är det viktigt att upprätthålla tidigare och knyta nya kontakter i Bryssel. Storbritanniens utträde ur EU medför att territoriella specialarrangemang ses över. Till exempel Kanalöarna och Isle of Man kommer inte längre påverkas av EU-lagstiftningen, medan utträdesavtalet som berör Nordirland kräver nya speciallösningar. Nordirland som till viss del kommer tillämpa EU-lagstiftning har dessutom behov av god insyn i Europaparlamentets lagstiftningsprocess, och detta kan även för Ålands del leda till diskussionen om en observatörsplats i Europaparlamentet, sade vicelantråd Harry Jansson.

 

Vi har informerat oss om den förändrade situationen som Brexit innebär för de territorier som direkt berörs av utträdet, och vilka indirekta effekter som kan följa för övriga områden. Den nordirländska lösningen är fortsatt värd att bevaka med beaktande av vår egen skattegräns. Att antalet öar med speciallösningar inom ramen för EU-lagstiftningen minskar i och med Brexit är ett faktum, och något vi måste förhålla oss till, sade talman Roger Nordlund.

Under besöket medverkade Pamela Baarman, rättssakkunnig vid Regeringskansliet, Ida Hellgren, avdelningsjurist vid Finansavdelningen, samt Julia Lindholm, landskapsregeringens specialsakkunnig vid Finlands ständiga representation till EU.

Kontaktuppgifter

Harry Jansson, vicelantråd

Telefon +358 18 25379, +358 457 3135296 eller harry.jansson@regeringen.ax

Roger Nordlund, talman

Telefon +358 457 5221605 eller roger.nordlund@lagtinget.ax

Julia Lindholm, specialrådgivare i Bryssel

Telefon +32 476 943529 eller julia.lindholm@formin.fi