Republikens presidents förordning (2022:77) om skötseln på Åland av vissa förvaltningsuppgifter som gäller utsäde och plantmaterial

1 §.  Överföring av uppgifter till Livsmedelsverket, växtsortsnämnden och Naturresursinstitutet

Delar av de förvaltningsuppgifter som enligt 4 § i landskapslagen om tillämpning på Åland av utsädeslagen (Ålands författningssamling 2021:48) och 2 § i landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om plantmaterial (Ålands författningssamling 2013:97) ankommer på Ålands landskapsregering eller någon annan myndighet som anges i landskapslag, sköts på Åland av Livsmedelverket, växtsortsnämnden eller Naturresursinstitutet.

2 §.  Livsmedelverkets ansvarsområde

Livsmedelverket ska för landskapet Åland i enlighet med bestämmelserna i

1) 6 § i utsädeslagen (600/2019) ansvara för testningen av en växtsorts särskiljbarhet, stabilitet och enhetlighet,

2) 8 § i utsädeslagen och 5 a § i lagen om plantmaterial (1205/1994) föra växtsortlistor,

3) 5 b § i lagen om plantmaterial godkänna sorter som tas in i växtsortlistan,

4) 5 c § i lagen om plantmaterial ordna odlingsförsök för att utreda om en sort är särskiljbar, enhetlig och stabil,

5) 5 d § i lagen om plantmaterial bestämma giltighetstid för en sorts godkännande för intagning i växtsortlistan och stryka sorter från växtsortlistan,

6) 5 e § i lagen om plantmaterial lämna underrättelser till övriga medlemsstater i Europeiska unionen och till Europeiska kommissionen i enlighet med Europeiska unionens rättsakter om plantmaterial för trädgårdsväxter.

3 §.  Växtsortsnämndens ansvarsområde

Växtsortsnämnden ska för landskapet Åland i enlighet med bestämmelserna i 7 och 9 § i utsädeslagen godkänna sorter för att tas upp i växtsortlistan samt återkalla godkännandet av sorter.

4 §.  Naturresursinstitutets ansvarsområde

Naturresursinstitutet ska för landskapet Åland i enlighet med bestämmelserna i 6 § i utsädeslagen ansvara för odlingsvärdesförsök för att utreda en sorts lämplighet. Aktörer på Åland har rätt att lämna in ansökan om odlingsvärdesförsök till Naturresursinstitutet.

5 §.  Laboratorier

Ett privat laboratorium som godkänts i riket med stöd av 19 § i utsädeslagen är godkänt även på Åland.

6 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 december 2022.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2022:77

  • FFS 899/2022